FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 


Orosz milliárdosok a ködös Albionban

 


"Európában minden orosz gyanús, ha nem herceg" - írta egykor találóan Rejtő Jenő, és valljuk be, hogy a helyzet azóta nem sokat változott. Az elmúlt 10 évben az orosz üzletemberek több mint 2000 házat, valamint számos figyelemre méltó birtokot vásároltak az Egyesült Királyságban. A vételt általában offshore cégeken keresztül bonyolították, emiatt nem mindig tudta a nagyközönség, hogy kié is valójában a lenyűgöző épület.

Vladimir Lisin acélipari mágnás, Oroszország egyik leggazdagabb embere, mintegy 5,4 millió fontért vásárolta meg 2005-ben azt a 3300 hektáros ingatlant Skóciában, amelyen a pompás Aberuchill-kastély áll. A hegyek tövében meghúzódó XVI. századi műemléképület idilli hangulatú. Tökéletes hely a feltöltődésre. Vladimir Lisin bátran költekezhet, hiszen a jól jövedelmező Novolipetsk Kohómű tulajdonosa.

 

 


Timur Artemiev vette meg Skóciában a híres Aldworth-házat, amit egykor a XIX. századi, híres brit költő, Lord Alfred Tennyson otthonaként tartottak számon az angolok. Artemiev egyébként, az Euroset mobilkommunikációs vállalat társtulajdonosaként jelentős vagyonnal rendelkezik. A fiatal orosz üzletember a "Tennyson-házat" 2009-ben szerezte meg, és fel is újította az elbűvölő ódon épületet.
Timur Artemiev minden új dologra vevő. Olyan táskát hord, amit ha földre helyez, akkor vígan gurulhat a kerekein. Képünkön éppen a kastélya udvarán mutatta be játékszerét.

 

 

Borisz Abramovics Berezovszkij orosz milliárdos még 2004-ben vásárolta meg a 172 hektárnyi területű csodás kúriát az angliai Surrey-ben. Erre a megyére mindig is áhítoztak a pénzeszsákok. Birtokkal rendelkezik itt például az egyiptomi Mohamed Al Fayed, de a brit zenész Mick Jagger is. Az orosz milliárdos azonban nem sokáig élvezhette angliai birtokát, mert 2013-ban holtan találták otthonában. Berezovszkij akkortájt már komoly pénzügyi gondokkal és depresszióval is küzdött. Mintegy 46 millió font adósságot hagyott hátra. A két felnőtt lánya szerint apjukat megölték, noha erre eddig még nem találtak bizonyítékot a hatóságok.


 Leonyid Maxovics Rodovinszkij, vagy ahogyan a britek ismerik, Leon Max orosz származású üzletember nagystílű életet él az Egyesült Királyságban. A nagy vadász hírében álló, mindig elegáns divatszakember 15 millió fontot fizetett 2005-ben a Hesketh-házért. Ez valójában egy rendkívül látványos és fényűző palota, ami egykor a brit Hesketh bárók ősi fészkének számított.

Leon szépen berendezkedett, és közben üzleti vállalkozását fejleszti. Az orosz milliáros egyébként neves divattervező és a "Max stúdió" üzletlánc alapítója. Leon a vadászatokon is stílusos öltözékben jelenik meg, mindig ügyel az eleganciára. Kétszer elvált, és egyetlen lánya, a 24 éves Sophy Max az Amerikai Egyesült Államokban, Oregonban él. 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz