g

e
A
legfantasztikusabb zuhatag

Jimmie Angel aranyban bővelkedő folyót keresett, de a világ legmagasabb vízesését fedezte fel Venezuelában. A 20. század közepe óta Angel Falls (Angyal-vízesés) néven ismerik, mivel elsőként az amerikai kalandor repült át az egyébként szinte megközelíthetetlen zuhatag felett.
Magassága 979 méter, ami világcsúcstartóvá teszi, szélessége pedig 107 méter. A hatalmas vízesés az Auyan-Tepui hegy tetejéről, a Churun folyóból egyenesen az Ördög-szurdokba ömlik. Az Auyán-Tepui közép-nyugati részén lévő mocsárvidékről ered, és több kilométeren keresztül folyik, mielőtt megközelíti a fennsík peremét. Az esés magassága lenyűgöző, az alatta lezuhanó víz szétporlik, és sűrű ködöt képez. Csak repülővel vagy folyón érhető el. Nehéz megközelíteni, de a félelmetes táj megéri az erőfeszítést.

 

Valójában a venezuelai Ernesto Sánchez Cruz már 1912-ben rátalált a vízesésre, de sajnos nem publikálta a felfedezését. Így a csodás zuhatag csak 1933-ban vált ismertté, amikor az első világháborút megjárt amerikai pilóta, James Angel, teljes nevén James Crawford Angel Marshall 1933. november 16-án (más források szerint 1935-ben) újra felfedezte.

Ez az oka, hogy az 1920-as és 1930-as években az Auyán-Tepui még nem szerepelt a térképeken, és Caracasban sokan el sem hitték, hogy létezik ez a fantasztikus hegy. Jimmie Angel tehát egyúttal új földek felfedezőjeként is bevonult a történelembe. Az amerikai kalandor egyébként aranylelőhelyek után kutatott azon a vidéken. Angel állítását, hogy felfedezte a világ legmagasabb vízesését, csak 1949-ben igazolták. Ugyanis a pilóta által a térképén bejelölt helyre csak 12 év után jutott el szárazföldi úton egy expedíció. Ruth Robertson csapata motoros kenukon közelítette meg a területet. Ez a társaság megerősítette, hitelesítette Angel állítását. A kalandor Jimmie Angel annyira el volt ragadtatva saját „felfedezésétől”, hogy kérésére, 1960-ban bekövetkezett halála után, a hamvait is ott szórták szét. Úgy vélte ugyanis, hogy nincs ennél meghökkentőbb hely a földön, ahol örökké, boldogan pihenhetne.
Az Angel-vízesés a trópusi erdőkkel körülvett Canaima Nemzeti parkban található, amely az UNESCO Világörökség része, Bolívar állam Gran Sabana régiójában. Ma már rendszeresen túrákat szerveznek a zúgóhoz. Felejthetetlen élmény az Angyal-vízesést repülőgépről látni, hiszen a magasból látványos fényképeket készíthetnek az érdeklődők erről a gyönyörű vidékről. Nem véletlen, hogy manapság a repülős, egyedi túrák a legnépszerűbbek.

Az Angel-vízesés:

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Archívum Kapcsolat