FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

Az arabok bojkottálják a
török sorozatokat

 


A török szappanoperák rendkívül népszerűek a Közel-Keleten, ennek ellenére 2018. március 2-ától, a szaúdi hatóságok megtiltották a dubai székhelyű "MBC Groupnak", az arab világ legnagyobb magán televíziós hálózatának a sorozatok vetítését Szaúd-Arábia területén.

A tévés társaság Waleed Al Ibrahim szaúdi üzletemberé, akit tavaly november 4-én letartóztattak a korrupcióellenes akciók keretében, és Mohammad Bin Salman szaúdi koronaherceg, néhány más családtaggal együtt, fogva tartotta Rijadban, egy luxusszállodában. A királyi rokonság elegáns elzárását azzal indokolta a koronaherceg, hogy az országban meg kell szüntetni a korrupciót. Valójában hatalmi játszma zajlott, és Salman herceg többek között arra is rá akarta venni Al Ibrahimot, hogy adja el neki az MBC tévéállomásait. Nem járt sikerrel, ezért elrendelte a legnagyobb bevételt hozó török sorozatok vetítésének betiltását. Így az új rendelkezés legnagyobb vesztese az MBC társaság és Waleed Al Ibrahim, az MBC elnöke lesz.

 

Az arab világ néhány más országában is bojkottot hirdettek a török filmek ellen. Az ellenséges viselkedést azzal indokolták, hogy a török tévéjátékok feszültséget gerjesztenek Ankara és az arab országok között. Nem tisztelik az iszlám szabályokat, ami a vezetők szerint kedvezőtlenül hat a fiatalokra. A szappanoperák megtörik a hagyományokat, a főhősök isznak mint a nyugatiak, házasságtörést követnek el, és szabados szexuális kapcsolatokat létesítenek, sőt olykor a homo-szexualitást is népszerűsítik.

 


Eddig a romantikus és történelmi tévésorozatok Törökország bársonyos erőiként, feltartóztathatatlanul hódítottak a Közel-Keleten. Az arab lakosok kétségtelenül kedvelik szappanoperákat, ráadásul Szaúd-Arábia ebben az első helyen állt. A véget érni nem akaró sorozatok miatt az arab drámák nézettsége visszaesett. A török filmek egyértelmű fölényét megteremtették az érdekes történetek, a remek színészi alakítások, a drága ruhák, és a kellemes zenei aláfestések.
A török filmgyártó cégek évente 100 drámát forgatnak, amelyek jelentős hányadát a Közel-Keleti államokban, a Balkánon, továbbá Latin-Amerikában forgalmazzák, ami mintegy 400 millió nézőt jelent 142 országban. Például 2016-ban 75 török sorozatot vetítettek az arab világban, amelyeknek a hirdetési bevétele elérte a 600 millió dollárt. Több mint kétmilliárd dollár bevételre számítottak a filmgyártó cégek a szappanoperákból 2023-ig. Nemrég az egyiptomi csatornák is bejelentették a filmsorozatok bojkottját. Ennek ellenére a török stúdiók csak szerény veszteségekkel számolnak, hiszen számos más arab magáncsatornán keresztül is értékesítik a filmeket. Sőt a sorozatok vetítését követően megnőtt az ékszerek, ruhák exportja is.

A Szulejmán sorozat sztárjai:


 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz