g

e

Az Antifa rejtőzködő vezetői erőszakkal akarnak
hatalomra jutni!

 

A Facebook átfogó cenzúrával eltávolítja az antifasiszta és militáris oldalakat a platformjairól, hogy az emberek biztonságát megvédje. A cég vezetése közölte, hogy munkatársai eddig csaknem 1000 csoportot és több mint 500 weblapot szedtek le, továbbá 1400 Instagram hashtaget korlátoztak. A vállalat szerint aggasztóan növekszik az antifasiszta mozgalmak száma a Facebookon, amelyek ugyan nem közvetlenül szervezik az erőszakot, de erőszakos cselekedeteket ünnepelnek. Fegyverekkel rendelkeznek, és arra buzdítják a követőiket, hogy használják is azokat.

Az antifasiszták felháborodottan reagáltak a Facebook akciójára. Kifogásolták, hogy bezzeg az Egyesült Államok hadseregének, tengerészetének és légierejének nem szedték le az oldalait, noha bizonyíthatóan számtalanszor megtámadtak már más országokat. Ez az érvelés azért elfogadhatatlan, mert a haderőt a kormányzat és a kongresszus ellenőrzi. A különféle fegyverkező Antifa mozgalmak pedig ellenőrizhetetlen hordák.
Az Antifa ravaszul dolgozik, hiszen nem ismertek a vezetői, rendkívül pusztító ideológiája mégis a társadalom minden területén terjed. Tagjai megpróbálják a létezését is tagadni, és  csupán spontán szerveződésnek feltüntetni. Donald Trump azonban úgy véli, hogy félelmetes összeesküvés húzódik meg az amerikai nemzetet elsöpörni akaró, faji igazságtalanságok elleni tiltakozások mögött. Számos Antifa csoport olyan harci, baloldali anarchista mozgalom, ami a békés tüntetésekre rátelepedve provokál, és gyújtogatásaival lángokba borítja az országot. William Barr, az USA legfőbb ügyésze szerint az Antifa felelős azokért a fosztogatásokért és erőszakos cselekményekért, amelyeknek az egyes városok lakói tanúi lehettek George Floyd meggyilkolása után.

Az Antifa elődei olyan német és olasz baloldali csoportosulások voltak, amelyek az első világháborút követően összefogtak a fasiszta bandák ellen. Céljuk a kommunista diktatúra erőszakos megvalósítása volt. Olaszországban ezek a baloldaliak az Arditi del Popolo (a nép merészei) zászlaja alatt gyűltek össze.
fA Németországi Kommunista Párt pedig 1932-ben hozta létre az Antifaschistische Aktion nevű, későbbiekben már csak Antifának nevezett szervezetet, ami akkor a fasizmus térnyerése ellen küzdött. Csoportjai megtámadták a nácikat, utcai verekedéseket provokáltak, de Hitler hatalomra kerülése után erőszakkal feloszlatták a szervezetet.
Kezdetben a fasizmus elleni küzdelmeik még pozitív irányba mutattak. Napjainkban az Antifa alaposan megváltozott, és a fasizmus definícióját is kibővítette.  Már nem csak a rasszistákra, a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkre, valamint más szélsőségesekre terjesztette ki a fasiszta jelzőt, hanem számos szélsőségtől mentes konzervatív emberre, például Trump elnök támogatóira is. Nemrég a Berkeley egyetemen néhány Antifa tagot letartóztattak, mert Trump híveit zaklatták, bántalmazták, noha azok nem voltak sem szélsőségesek, sem erőszakosak. Az Antifa néhány közelmúltbeli jobboldali gyűlést is hamisan "náci" eseményként jellemzett, noha valójában a bírált szervezetek nem képviselik a fehér felsőbbrendűséget. Peter Breinart amerikai újságíró szerint az Antifa aktivistái úgy vélik, hogy az általuk fasisztának minősített emberek elveszik a beszéd és a gyülekezés jogát tőlük, miközben ők erőszakkal, és megfélemlítéssel megtagadják ugyanezeket a jogokat másoktól.

Európában jelenleg már ott tartunk, hogy a baloldali szélsőségesek a politikai ellenfeleiket fenyegetik, és tettlegesen támadják. Erőszakkal akarnak hatalomra jutni, miközben a demokrácia egyedüli képviselőinek kiáltják ki magukat. Rejtőzködnek, agresszívak, brutálisak és mindenkit, aki esélyes a hatalom megszerzésére fasisztának bélyegeznek.
Az amerikai "Seditionist" magazin egyik 1992-es cikkében Louis R. Beam kormányellenes aktivista javasolta azt a szervezeti felépítést, amit egyszerűen csak "vezető nélküli ellenállásnak" nevezett. Ebben az egyének és csoportok egymástól függetlenül működnek, és látszólag nincs központi vezetés. Ez hasznos modellt teremtett sokféle szélsőséges mozgalomnak, beleértve az Antifát is. Így ugyanis azt mondhatják, hogy az elégedetlenkedők maguktól vonultak az utcára, és a gyilkosok, pusztítók, gyújtogatók, fosztogatók valódi irányítói nem is léteznek, tehát nem vonhatók felelősségre.

Az elmúlt időszakban a New York legfőbb terrorizmus ellenes rendőre, John Miller elmondta, hogy már a tüntetések megkezdése előtt az anarchista mozgalmak szervezői óvadékot gyűjtöttek olyan embereknek, akiket felelőségre vonhatnak majd a gyújtogatásokért, és a gyilkosságokért a demonstráció után. Orvosokat is toboroztak azoknak, akik a rendőrségre rátámadva az erőszakos interakciókban megsérültek. Ebből is jól látszik, hogy felkészültek a károkozásra. Az Antifa mozgalmak célja a folyamatos megfélemlítés, a fizikai terror, továbbá a kormány és rendőrség nélküli társadalom megteremtése. Az USA néhány városában már korlátozták a baloldaliak a rendőrség munkáját, ezért ott anarchia dúl, és folyamatosan növekszik az erőszakos bűncselekmények száma. Rendőrség nélkül, kormányzat nélkül ugyanis eluralkodik a káosz és az erőszak.

 

Archívum Kapcsolat