g

e

A következő években 50 milliárd fát ültetnek a
Közel-Keleten

 

 

Nem tévedés, a Szaúdi Sajtóügynökség szerint 10 milliárd fát ültetnek a Szaúdi Királyságban a következő évtizedekben, további 40 milliárdot pedig a szomszédos országokban. Cél a Közel-Kelet védelme az éghajlatváltozással szemben. Ez olyan méretű beruházás, ami megváltoztathatja a térségben lakók életét. Jó hír ugyanis, hogy a sivatagokat is életképessé lehet alakítani.


Szaúd-Arábia a világ legnagyobb, legszárazabb és legforróbb homoksivatagainak az otthona. Az öbölbeli országokban is azt tapasztalják, hogy drámaian felmelegedett az éghajlat. A szaúdiak zöld városokat szeretnének kialakítani, továbbá már jelenleg is mesterséges időjárást teremtenek, amivel az esőzések számát növelik. Mindez a vadvilág védelmével is párosul majd. A szakemberek azon dolgoznak a Szaúd-Arábia északnyugti részén fekvő AlUlában, hogy helyreállítsák a különleges vadak élőhelyét, és visszatelepítsék, az olyan őshonos vadonélő állatokat, mint az arab oryx, a núbiai kőszáli kecske, edmi gazella, valamint az arab leopárd. A háziállatok legeltetése miatt sok élőhely megsemmisült. Ma már szigorúan tiltják a vadászatot is, hogy kiegyensúlyozottabb ökoszisztémát hozhassanak létre. A zöld szaúdi és közel-keleti kezdeményezések célja, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátást 8%-kal, a hazai kibocsátást pedig 60%-kal csökkenthessék.


A Szaúdi királyság, vezető globális olajtermelőként óriási feladatot vállal az éghajlati válság elleni küzdelem előmozdításában. Szaúd-Arábia az olaj- és gázkorszakban fontos szerepet töltött be, ezért érzi a felelősségét. Most azon dolgoznak a szakértők, hogy az elkövetkező zöld korszakban is az élen haladjon az ország. Több állam ünnepelte ezt a döntést. A kuvaiti állami média dicsérte Mohamed bin Szalmán, szaúdi koronaherceg tervét, továbbá Pakisztán és az ENSZ vezetője is támogatja a figyelemre méltó kezdeményezést. A Szaúd-arábiai és a közel-keleti zöld terv egyébként a királyság Vision 2030 programjának részét képezi.

Bin Szalmán terve:

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat