Archívum Kapcsolat

 

d 

Assange esete meghatározza a szabad újságírás jövőjét

 

 

Tavaly júliusban az USA hatóságai a kémkedéssel vádolt Julian Assange kiadatását kérték az Egyesült Királyságtól. Nemrég be is fejeződött a néhány napos kiadatási meghallgatása Londonban, ami azonban májusban tovább folytatódik. Addig az ausztrál származású újságírót a Belmarsh börtönben tartják fogva. Assange hét évig tartózkodott a londoni ecuadori nagykövetségen, de el kellett hagynia, hogy elkerülje a Svédországnak történő kiadatást, ahol nemi erőszakkal vádolják.

Köztudott, hogy Assange sok ezernyi adatot tett közzé az általa alapított WikiLeaks portálon. Feltárta többek között, hogy az Egyesült Államok, miként kémkedett korábban a szövetségesei ellen. Leleplezte, hogy Hillary Clinton, elnökjelölt annak idején hatalmas összegeket kapott a Wall Street bankáraitól, és titkos megbeszéléseken megígérte, hogy ha őt választják meg elnöknek, akkor barátjukként számíthatnak rá. Továbbá a WikiLeaks felfedte Hillary Clinton és a közel-kelet-i dzsihadizmus közvetlen, szervezett kapcsolatát még 2016-ban. Amikor Clinton az Egyesült Államok külügyminisztere volt, tudta, hogy Szaúd-Arábia és Katar az Iszlám Államot finanszírozza, és közben hatalmas adományokat fogadott el mindkét kormány alapítványaitól. Azután jóváhagyta a világ legnagyobb fegyverüzletét a Szaúdiak számára. Ma ezeket a fegyvereket a jemeni emberek ellen használják.

Jelenleg Assange kiadatását kéri az Egyesült Államok, ahol a hatóságok többek között kémkedéssel vádolják. Az újságíró londoni kiadatási meghallgatásán az ügyvédje, Edward Fitzgerald QC elmondta, hogy a Guantánamo-öböli eseményekről, valamint az amerikai katonaság  iraki és afganisztáni  cselekményeiről közölt bizalmas információk közzététele politikai jelentőségű. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti szerződés azonban kizárja, hogy Assange-t politikai bűncselekmények miatti kiadják.
fJulian Assange igazi apja, John Shipton, de az újságíró a mostohaapja nevét viseli. Valódi apja most aggódik és attól fél, hogy 10 évi üldöztetés után Julian a börtönben fog meghalni.
Az Assange által feltárt ügyekből sok kormányzat, és számos politikus is profitált. Tény, hogy jogilag bűncselekményt követett el, de az is igaz, hogy felháborító manipulációkat és bűncselekményeket leplezett le. Mi ebből a tanulság? Leleplezheted a gonoszságokat és a hatalmasok által védett bűnösöket, de ha elkapnak, akkor egyedül maradsz. Mindez nem sok jóval kecsegteti a tényfeltáró újságírókat.