g

e


Az Égei-tenger pillangóját "zöld, intelligens" szigetté alakítják

 

A görög Asztipálea  távoli, titokzatos hely, és csak kevesen ismerik. A Volkswagen vállalat ezt a területet választotta egy nagy zöld energia beruházási projekt megvalósítására, ami energiafüggetlenséget teremt az Égei-tenger délkeleti részén található, 1334 lakosú szigeten. Görögország és a Volkswagen megállapodott ugyanis, hogy a német autógyártó lecseréli a teljes járműparkot, és „zöld, intelligens” szigetté alakítja a területet. Hamarosan csak elektromos gépjárművekkel lehet közlekedni az utcákon.

fA pillangó alakú Asztipálea  az Amorgos és Kos szigete között helyezkedik el, és a  Dodekanészosz-csoport része az Égei-tengerben. Fővárosa, Chora kanyargós utcáival, aranyos kávézóival, kis templomaival, kék-fehér görög házaival és gyönyörű szélmalmaival elképesztő látványt nyújt. Velencei kastélya és két gyönyörű temploma büszkén áll a sziget csúcsán, amely bizonyítja az erős velencei hatást. Az Asztipáleat évente több mint 70000 turista látogatja. Körülbelül 1500 jármű áll rendelkezésre közlekedésre, és jelenleg mindet belső égésű motor hajtja. De ez gyökeresen megváltozik, mert az Asztipálea-szigeten a lehető leggyorsabban átalakítják a járműparkot elektromos járművekké. Ez lesz az első olyan régió a világon, ahol káros kibocsátástól mentes forgalmat lehet majd elérni. Még Norvégia, az e-mobilitás úttörője is messze van ennek a megvalósításától, tény azonban, hogy az Asztipélea-sziget jóval kisebb.


Először a kormányzati járműveket cserélik le, majd ezeket szorosan követi az első elektromos magánjárművek forgalomba állítása. Ez utóbbit egyébként a görög kormány támogatási programja segíti. Emellett 2021 első felében megkezdik működésüket a magán- és az állami töltőállomások. A legfontosabbak az új autó- és útmegosztási szolgáltatások, amelyek gyökeresen korszerűsítik a sziget tömegközlekedését. Az e-autók mellett az e-robogókat és az e-kerékpárokat is integrálják. A tervek szerint az első e-járműveket várhatóan 2021 első felében helyezik üzembe.

Jelenleg az Asztipálea  szinte teljes egészében a dízelgenerátoroktól kapja a villamos energiáját. A jövőben a háztartások, a vállalatok és a forgalom áramigényének nagy részét szél- és napenergia-rendszerek fedezik majd, amelyeket a görög kormány telepít a szigetre.

Ilyen lesz a sziget:

Fotó: Volkswagen

 

 

 

 Archívum Kapcsolat