FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Akropolisz a 10 emeletes szálloda árnyékában!Döbbenetes, hogy az Unesco által a világörökség részévé nyilvánított Akropolisz egyedülálló látványát Athén Faliro utcájában egy épülő 10 emeletes szálloda takarja el. Az építkezés nemrég az utolsó fázisába érkezett. A Guardian lap szerint az Akropolisz lenyűgöző homlokzatot biztosít az épülő szállodához.
Hasonló megoldásokat magam is láttam Németországban, Hamburgban, Brémában, amikor a történelmi múltú épületeket otromba üveg és beton monstrumok közé szorítják, ezzel is csökkentve a jelentőségüket. Úgy tűnik, hogy Athént is elérte a gonosz kór. A lakosság azonban itt nem hagyta szó nélkül a történteket. Hevesen tiltakoztak, és a nyomás hatására Görögország baloldali kormánya az építési engedélyeket ideiglenesen felfüggesztette az Akropolisz körüli régészeti övezetben. A kormányzat elkötelezte magát amellett, hogy felállít egy bizottságot a zóna törvények felülvizsgálatára, majd úgy döntött, hogy a 17,5 méternél magasabb építési engedélyeket betiltja a következő évre.
Mirsini Zorba kulturális miniszter elismerte, hogy mindenkinek joga van látni az emlékművet, és azt is, hogy a tiltakozásokat figyelembe kell venni: "Az Akropolisz kulturális érték, és semmiképpen sem lehet a kevesek kiváltsága. A jogállamiság és az igazságérzet megőrzése érdekében reagálnunk kell a civil társadalom tiltakozására."
Meghátráltak a döntéshozók, és korrigálják a hatalmas vétséget, de úgy vélem, hogy ennek meg sem kellett volna történnie.

Az Akropolisz csodálatos látványa az építkezés előtt:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz