g

e

Ismered Atrani falucskát?

 

Aki már járt Amalfiban az soha nem feledi az elbűvölő tengerparti várost. Ám ettől a helytől mindössze 759 méterre egy kis falu is található, Atrani a neve, és 1997 óta az UNESCO világörökség része. A meredek sziklafalak között meghúzódó település Guinnes rekorddal is büszkélkedhet, hiszen ez a legkisebb olasz község, 0,2 négyzetkilométer a területe, és 869 lakosa van. A települést először 596-ban dokumentálták. A San Salvatore de’ Birecto templom már a 10-dik században megépült, és lélegzetelállító barokk lépcsővel rendelkezik. Az Amalfi Köztársaság idejében választófejedelmi kápolnaként működött. Itt választották, koronázták és temették el a dózsékat.


Az Amalfi Köztársaság idején (1135-ben és 1137-ben) a pisai flotta kétszer is kifosztotta Atranit. Továbbá Manfréd, Szicília régense és királya által betelepített szaracén kalózok sem kímélték a lakosságot. Csak a 13-dik században, I. Anjou Károly uralkodása alatt sikerült elűzni a betolakodókat. Ekkor épült az ősi középkori erődre a Szent Mária Maddalena templom köszönetkén, amiért felszabadultak az elnyomó szaracén fennhatóság alól.

f


A későbbi évszázadokban Atranit az Amalfit is uraló nápolyi nemesi családok birtokaként tartották számon, végül 1861-ben az Olasz Királysághoz csatolták. Eleinte főként arisztokrata családok építettek maguknak pompás villákat ezen a partszakaszon. Ezt követően jómódú kereskedők vették birtokba a lenyűgöző tengerparti területet. A község fekete homokos strandjai szokatlanok a kavicsos Amalfi-part mentén. A strandok a városközponttól csupán néhány lépésre találhatók, és a hegybe vájt kőlépcsőn közelíthetők meg. A település házai a Tirrén-tengerre néznek, és lényegében a Piazza Umberto, valamint a San Salvatore templom köré csoportosulnak.

A hegyek által körülölelt Atrani falucska az Amalfi tenger parton:

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat