Egy titokzatos könyv
Milliárdos írók
Viola Henderson
Főoldal

A zene professzora

Szabó Attila hegedűművész az Ausztria Nagy Kereszt tulajdonosa

Szabó Attila Klagenfurtban élő, magyar származású hegedűművész, akinek nemrég munkássága elismeréséül az osztrák államelnök professzori címet adományozott. Korábban már Ausztria Nagy Keresztjével is kitüntették a neves zenészt. A méltán sikeres művész jelenleg az Alpen-Adria-Chamber Philharmony vezetője, valamint igazgatója és vezetőtanára az Academy of Music hegedűkurzusnak (Ebenthal-Kötschach), továbbá primáriusa a Szabó Quartett-nek.

A klagenfurti koncertmester

Szabó Attila Budapesten született 1941-ben. Hegedűtanulmányait Kovács Borbála tanárnőnél kezdte. A budapesti konzervatóriumban Szelényi István és Lányi Margit tanárok oktatták zeneszerzésre és hegedű művészetre. A Bartók Béla Zenefőiskolán 1962-ben diplomázott. Ezután négy éves stúdiummal tökéletesítette tudását a salzburgi Mozarteum-ban, a világhírű hegedűs és dirigens Végh Sándornál. Ferencsik János vezetése alatt a Postás Szimfonikus zenekar, majd az Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Két évig játszott a rijekai operaház zenekarában, majd ezt követően, Klagenfurtban települt le, ahol első koncertmesterként dolgozott 1970-től 1990-ig. Ezzel egyidőben hegedűtanár a Viktring-Klagenfurti Musikgymnasium-ban.

 

Gerhard Dörfler, Karinthia tartományi főnöke és Szabó Attila

Kamarazenei működését már Budapesten elkezdte, ahol 1960-ban az országos Zenei Versenyen hegedűduóval és vonósnégyessel kettős első helyezést ért el.
A kiváló zenész évek óta együttműködik a Göteborgi Kamarazenekarral. Szólistaként és karmesterként állandó vendége a DODICI Kamarazenekarnak, a Győri Filharmónikusoknak, a Klagenfurti Landessymphony Orchesternek, a Camerata Budapestnek és a Rijeka Symphony Orchesternek. Repertoárjában megtaláljuk többek között Mozart, Bach, Mendelssohn, Csajkovszkij, Bartók és Vivaldi versenyműveit.

Frau Haider, Szabó Attiláné és Duró Imre

 

 

 

Szabó Attila és Dr. Németh Krisztina, Magyarország bécsi főkonzulja

 

A Szabó-Quartett nemzetközi elismertsége

A nemzetközi hírű hegedűművész 1979-ben alakította a Szabó-Quartettet, ami már intézménynek számít az osztrák zenei világban. Az együttes repertoárjában több mint 350 mű szerepel, a klasszikus és romantikus alkotások mellett a jelenkori zeneszerzők munkáit is sikerrel mutatták be. A kvartett emlékezetes ősbemutatókkal gazdagította a zenei életet. Koncertprogramjaik, itthon és külföldön, egyaránt elismerést hoztak az együttes számára. Számottevő rádiófelvétellel is büszkélkedhet a Szabó-Quartett. Koncertjeiket az osztrák rádió több alkalommal közvetítette. Karinthia számos kastélyában játszottak óriási sikerrel. Klagenfurt-Ebenthalban saját koncerttermet rendeztek be az állandó fellépések helyszínéül. A Szabó-Quartett elismerést nyert Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Svédországban, Olaszországban, Svájcban, Angliában és Kínában is.

A zeneoktatás Szabó Attila életében fontos helyet tölt be. Számtalan zenei kurzust vezetett koncertekkel kisérve (Oxford, London, Menuhin School). Hét éve ismétlődnek a nyári kurzusok Ebenthalban és Kötschach-ban. A művész érdeme, hogy a mesterkurzusokon részt vevő fiatal zenészek számára Ausztriában és Olaszországban koncerteket szervez, hogy tudásukat bizonyíthassák.

Szabó Attila nyilatkozik az osztrák rádiónak

Óriási siker Kínában és Japánban

A hegedűművész az utóbbi években intenzív kapcsolatba került Kínával és Japánnal. Jelenleg több nagy japán, valamint kínai egyetem hegedű és kamarazene vendég-professzora (Peking, Shanghai, Nanjing, Hangzhou, Zhaoqing, Nanchang, Tokió).Szabó Attila olyan kivételes művész, aki nemcsak kitűnő zenész és előadóművész, de remek organizátor is. Nagysikerű hangversenyturnéin sok ezren ünnepelték, mint szólistát és karmestert, Kína nagy városaiban. Szabó Attila most ismét karácsonyi és újévi koncertturné sorozatot szervez Kína jelentősebb városaiban, ahol 61 tagú zenekarral lép a közönség elé.


 

A hegedűművész interjút ad az osztrák TV-nek

Az üzleti élet moguljai
Érdekes információk
Szuperingatlanok madártávlatból
Kapcsolat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2009. Minden jog fenntartva
Design:Sis@