FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 


 

 


A "kazár szultánok" édes élete

 

 

 

 

 

 

Leyla és Arzu Aliyeva, az azeri miniszterelnök lányai a Panama Papers szerint a Brit Virgin-szigetek adóparadicsomában létrehozott offshore cég részvényesei. Apjuk, Ilham Aliyev elnök 2003-ban került hatalomra, és állítólag óriási üzleti birodalmat teremtett. Ebbe a portfolióba beletartoznak az Egyesült Arab Emírségekben lévő luxusapartmanok, továbbá számos távközlési és aranybányászati érdekeltség is. Ezt gyakran vádként fogalmazzák meg velük szemben. Viszont a brit kormány szabályai szerint Leyla és Arzu Aliyeva "PEP"-nek, közszereplőknek minősülnek. Ez a kifejezés magában foglalja azokat a személyeket, akik kapcsolatot tartanak politikai vezetőkkel, vagyis nem illegális az offshore vállalkozások tulajdonlása számukra. Ám ezeket a vállalatokat, bankokat alaposabban átvizsgálják és átvilágítják a hatóságok, mint egy átlagos vállalkozást.

 

A 33 éves Leylát a Kaukázus istennőjének nevezik, aki egyébként egy 17 millió font értékű kastélyt birtokol a Hampstead Lane-nél Észak-Londonban. Az elegáns épület a Kenwood House mellett áll, és a Hampstead Heathra néz. Fogadásait számos előkelőség látogatja, így például Andrew herceg, Lord Mandelson és Elisabeth Murdoch, a sajtómogul lánya is.

 

 

 

 

 

 

Leyla Moszkvában született, és 2000-ben végzett az Európai Üzleti Iskolában, majd 2008-ban a Moszkvai  Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diplomát. Leyla Aliyeva három gyermek anyja. 
Húga, Arzu 30, fivére, Heydar Aliyev Junior 20 éves. Arzu maga is részt vesz a társasági életben, de öccsük viszonylag ritkán szerepel a nyilvánosság előtt.

 

 

 

A három kiváltságos és szerencsés gyermek édesanyja, Mehriban Aliyeva Bakuban született. Azerbajdzsán egyik legerősebb családjának a sarja. Nagyapja iráni születésű író, filológus doktor volt, apja pedig a matematika és fizika professzoraként szerzett érdemeket. Édesanyja az arab irodalom professzora.

Mehriban, az azeri Aliyev elnök felesége maga is művelt asszony, hiszen orvosi egyetemet végzett, majd 1988-től 1992-ig Mehriban Aliyeva az Orvosi Tudományos Akadémia Szembetegségek Állami Kutatóintézetében dolgozott Moszkvában. Ezenkívül a Baku Nemzetközi Kortárs Művészeti és Divatmagazin, a Conde Nast igazgatója.

 

Azerbajdzsánt korábban a Szovjetunió részeként, szegény területként tartották számon. Ma ezt az országot az olaj gazdaggá tette, és csillogó városai vetélkednek a nyugati országokéival. Korlátlan természeti erőforrásai megváltoztatták az itt élők életmódját. Az ország különböző kultúrák és civilizációk hagyományainak és szertartásainak egyedülálló kombinációja jellemzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz