g

e
Andrew herceg Skóciába menekült


 

A tisztázatlan körülmények között, börtönben elhunyt Jeffrey Epstein egykori szexrabszolgája, az amerikai Virginia Giuffre pert indított szexuális zaklatás miatt Andrew herceg ellen, New Yorkban. Giuffre azzal vádolja II. Erzsébet királynő fiát, hogy tizenéves korában szexuálisan bántalmazta. Azt állítja, hogy Andrew egykori barátja, Jeffrey Epstein kereskedett vele, és arra kényszerítette, hogy 17 évesen szexeljen a herceggel, noha még kiskorúnak számított az amerikai törvények szerint. A 61 éves Andrew herceg cáfolta a vádakat. Giuffre asszony szerint a herceg bántalmazta őt Epstein manhattani kastélyában és a privát szigetén, az amerikai Virgin-szigeteken is.
Az amerikai ügyvédek az elmúlt hetekben többször megkísérelték a jogi papírokat átadni a hercegnek, de a brit palota biztonsági őrei elutasították őket. Ezután a York-i herceg, exfeleségével, Sarah Fergusonnal Skóciába utazott a Royal Lodge-ból, ahol eddig bezárkózva élt. Az amerikai Virginia Giuffre ügyvédei azt mondják, hogy átadták a dokumentumokat augusztus 27-én, 9.30-kor a fővárosi rendőrtisztnek a The Royal Lodge főkapujában, a Windsor Great Parkban. Az angol törvények szerint azonban az iratokat személyesen kell kézbesíteni a hercegnek.

A New York-i polgári jog szerint a bírósági iratokat a panasz benyújtásától számított 120 napon belül el kell juttatni az alpereshez. A herceg esetében ez december 8-ig tart.  Andrew ügyvédei megpróbálhatják elutasítani az ügyet, de a Giuffre ügyvédei valószínűleg ezt nem engedik meg. Állításuk szerint, ha Andrew nem kapja meg a keresetlevelet, a felperesek nyilvános értesítés útján kérhetik a kézbesítést. Ha azután 21 napon belül nem válaszol, akkor Giuffre a bűnösség kimondását tartalmazó ítéletet kérhet a bíróságtól Andrew ellen. A herceg valóban nem rejtőzködhet örökké. Egy régi fénykép is előkerült, ahol a Andrew és Virginia vidáman mosolyognak. A fotót elnézve a királyi sarj nem tűnik erőszaktevőnek. Sőt a kép inkább közeli, bizalmas kapcsolatot sejtet. A hölgy szerint a 2001-ben Londonban készült felvételt manipulálták. Lehet, hogy sok pénzt remél Virginia a pereskedéstől.

Tény, hogy Andrew hónapok óta vonakodik együttműködni az amerikai hatóságokkal a Jeffrey Epstein-ügyben is. Az botrány kipattanása után azonban a herceg határozatlan időre visszalépett a királyi családi feladatoktól. Most saját ügyében ismét megpróbálja hárítani az ügyet. Amíg nincs otthon Windsorban, addig nem veheti át az idézést.  Andrew a királynő 50.000 hektáros skóciai birtokán próbál nyugalmat lelni
. Tehát a New York-i bírónak kell döntenie, hogy a papírokat helyesen kézbesítették-e, és mi legyen a következő lépés.. Ha az ügy folytatódik, és a herceg jogi csapata figyelmen kívül hagyja a pert, a bíróság nélküle is megállapíthatja a bűnösséget, továbbá elrendelheti, hogy kártérítést fizessen Giuffre asszonynak.

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat