g

e

Afrikai "trónról"
Bronx utcáira


A mesterségesen létesített, gyönyörű, félhold alakú Banán-szigeten, Nigéria partjainál napjainkban csak a leggazdagabb afrikaiak élhetnek. A sziget első tulajdonosa a nigériai építész, Adebayo Adeleke volt, akit a kormányzat megfosztott a javaitól. Családja meghökkentő történetét a 36 éves amerikai állampolgárságú Remi Adeleke az "Egy haditengerész valószínűtlen utazása afrikai trónjáról Bronx utcáira" című könyvében tárta az olvasók elé.

fRemi apja, Adebayo Adeleke Londonban tanult, ahol építészmérnöki mesterképesítést szerzett. Az egyik első fekete emberként, a Világkereskedelmi Központ igazgatóságán dolgozott, mégis inkább visszatért Nigériába, hogy megvalósítsa álmát. Földünk egyik első mesterséges szigetének, a nigériai Lagosban lévő Banán-szigetnek a fejlesztését kezdte meg az 1970-es évek végén. Minden pénzét az ambiciózus projektbe invesztálta befektető társaival együtt. A fejlesztések követeztében rendkívül értékessé vált a sziget, és ma Afrika egyik legdrágább területe, ám a nigériai kormány megfosztotta Adeleket a tulajdonától.
A gazdag család hirtelen elszegényedett, és arra kényszerült, hogy elhagyja Nigériát. Remi Adeleke apjával, anyjával és testvérével ezután a New York-i Bronxba költözött. "Anyám mindig azt mondta apámnak, hogy helyezze át a pénzét az Egyesült Államokba, mert csak akkor lehetne esélyünk a túlélésre, ha netán egyszer minden összeomlana. De apám nem hallgatott rá" - írta könyvében a nigériai férfi.

Különböző katonai kormányok uralkodtak 1966 és 1999 között az afrikai országban. Abban egységesen viselkedtek, hogy elherdálták az ország jelentős olajjövedelmét. A kormányzat minden szintjén eluralkodott a korrupció. Az éppen aktuális vezetők hónapok alatt dollármilliárdossá váltak. Később, 1999 után polgári kormányok kerültek hatalomra, de északon a terrorista Boko Haram iszlám szervezet máig agresszíven tevékenykedik. Elítéli a nyugati oktatást és életformát, továbbá terrorcselekményeket követ el. Nem csoda, hogy a fejlődő Banán-sziget ezeknek a belső küzdelmeknek a középpontjába került.

Remi Adeleke új hazájában először haditengerészként szolgált, később már íróként és színészként is sikereket ért el. A nevéről és a származásáról fontos információkat tett közzé művében. Az Adeleke név elemzése is elég érdekes. Az "Ade" jelentése korona, a 'leke" pedig azt jelenti, hogy fent. Ezt a nevet csak az Adeleke törzs fiai kapták. Remi nagyapja a joruba törzs főnöke volt, apja pedig elsőszülött fiúként tovább örökölte a rangot, vagyis afrikai viszonylatban Adeleke királyi vérből származik. Ugyanez vonatkozik Remi három fiára is. Adebayo Adeleke végül, 1987-ben egykori szigetétől távol halt meg. Gyermeke, Remi Adeleke viszont száműzetése ellenére híres emberré vált, és könyvében megírta családja hihetetlen történetét.
Apja halála után anyja egyedül nevelte őt és testvérét. Remi többnyire Bronx utcáin csellengett. Egy rossz kábítószer-üzletkötés után, 19 éves korában úgy döntött, hogy változtat életén. Beállt a haditengerészethez, majd csatlakozott a különleges műveleti erőkhöz, a haditengerészet elit SEAL csapatához. Később Adeleke szerepet kapott a Transformers filmsorozat egyik filmjében is. Játszott a "Az utolsó lovag" (2017) című műben, majd a "Six Undergrand", továbbá a "Hatan az alvilágból" (2019) című produkciókban. Olykor fehérnemű-modellként is szerepel. Napjainkban Kaliforniában él feleségével és három fiával.

A Nigéria partjainál lévő 13 hektárnyi területű Banán-sziget viszont ma is virágzik. Teljesen más világ ez, mint az ország többi területe. Nigéria leggazdagabbjai élnek itt fényűző villáikban. A luxusüdülőhely katamaránnal vagy saját jachttal közelíthető meg. Az elzárt közösség lakosai olyan luxuskörnyezetben élnek, ami a nigériaiak többségének nem adatik meg. Ráadásul az ország északi részein, a Boko Haram szervezet értelmetlen terrortámadásainak is kitett emberek élete cseppet sem nyugalmas.

Ilyen a Banán-sziget madártávlatból:

 

 

 


 

 

Archívum Kapcsolat