Archívum Kapcsolat

 

e

Olajban, gázban, napenergiában dúskál, mégis atomerőművet épít

 

Az Egyesült Arab Emírségek lesz az első arab ország, amely nukleáris energiát termel a jövőben. Abu Dhabiban indulásra készen áll a Barakah atomerőmű első blokkja. Noha az ország olajban, gázban gazdag, és bőségesen működtetnek naperőműveket is, vezetői úgy látják, hogy a fejlődés fenntartásához nélkülözhetetlen a nukleáris energia. Az arab világ épülő atomerőművének első reaktorát hamarosan üzembe helyezik.
Az Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) cég végzi a hatalmas beruházását. "Elismert tény, hogy üzemünk, embereink és folyamataink megfelelnek a nemzetközi szabványoknak" - mondta Mohammed Al Hammadi, az ENEC vezérigazgatója. A vállalat fokozatosan megkezdi a tiszta, biztonságos és megbízható villamos energia előállítását, ami elősegíti az Egyesült Arab Emírségek növekedését a következő 60 esztendőben.

Az ország már 2013-ban elkezdte a dél-koreai tervezésű atomerőmű építését, és a négy reaktor mindegyike 1,4 gigawatt teljesítményt ad majd, ami az Egyesült Arab Emírségek villamosenergia-szükségletének egynegyedét biztosítja a jövőben.fEzen kívül évente 21 millió tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását is. A Barakah erőművet a Korea Electric Power Corporation építi, és várhatóan 2020 első negyedévben megkezdi működését az első reaktor.
Eddig az Egyesült Arab Emírségek vezetői "123 megállapodást" írtak alá az USA-val az atomenergia békés polgári felhasználására, valamint megállapodásokat kötöttek Argentínával, Japánnal és Oroszországgal az atomenergia-ágazatban való együttműködésről. Mohamed Al Hammadi, az ENEC vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a program megvalósulását.
Nemrég más arab országok, köztük Szaúd-Arábia, valamint Egyiptom is bejelentette, hogy nukleáris projektekkel kívánják az energiát biztosítani növekvő népességük és iparágaik számára.

A Barakah atomerőmű Abu Dhabiban:

r