g

e
Barbados kormánya el akarja mozdítani
II. Erzsébet királynőt!

 

Barbados kormánya bejelentette, hogy elmozdítja II. Erzsébet királynőt államfői pozíciójából, és jövő év novemberéig köztársasággá alakítja az országot. A karibi sziget ugyanis végleg túl akar lépni gyarmati múltján. A döntés az úgynevezett trónbeszédben hangozott el, amit Mia Mottley miniszterelnök nevében Sandra Mason, a szigetország főkormányzója mondott el a parlamentben. A terület ma is a brit nemzetközösséghez tartozik, amelynek II. Erzsébet a királynője.
"Több, mint fél évszázada annak, hogy Barbados elnyerte Nagy-Britanniától való függetlenségét, és eljött az ideje, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltat" - mondta Mason.
A függetlenség 55. évfordulóját 2021. november 30-án ünneplik majd, és attól kezdve Barbados teljes szuverenitást, köztársaságot és független államfőt akar. Az ország lakói főleg afrikiak, annak ellenére, hogy a területet a Karib-tenger részének tekintik. A döntést ovációval fogadták a helybéliek a közösségi médiában. Egyes felhasználók szerint nincs szükség II. Erzsébetre, hiszen Barbadosnak már van királynője, Rihana énekesnő személyében, aki az ország leghíresebb polgára. Ráadásul Erzsébet királynő csak ritkán látogatott el Barbadosra, ahol hivatalának feladatait a főkormányzó látja el.
Számos nemzet megszüntette az elmúlt években a királynő államfői státusát a függetlenség elérése óta, miközben továbbra is az 54 tagú Brit Nemzetközösség része maradt. Legutóbb, 1992-ben Mauritius vált köztársasággá. Erzsébet királynő uralkodása alatt nyolc népszavazást tartottak a köztársasággá alakulásról, amelyből három döntés eredményt hozott, és ennek köszönhetően Ghána (1960), Dél-Afrika (1960) és Gambia (1970) már önálló államfővel rendelkezik. Barbados jelenleg népszavazás nélkül akarja megszüntetni II. Erzsébet államfői tisztét.
A beszédre reagált a Buckingham-palota szóvivője is és elmondta, hogy ez az ügy a barbadosi kormány és az emberek dolga. Erzsébet királynő jelenleg az Egyesült Királyság és 15 más, korábban britek által kormányzott ország államfője, ahol őt mindnütt a helyi főkormányzó képviseli. Ezek: Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, a Grenadine-szigetek, a Salamon-szigetek, valamint Tuvalu.

Barbados főként az amerikai, a kanadai és a brit turisták körében népszerű:

f

 

s
Archívum Kapcsolat