g

e
Márványbarlangok Patagóniában
A világ legszebb barlanghálózatát, a Cuevas de Marmol (Márványbarlangokat) már 6000 éve a dél-chilei patagóniai General Carrera-tó összeomló hullámai faragták ki. A bonyolult, tömör márványból épült barlangok egy félsziget részét képezik, amelyet a Chile-Argentína határon átívelő jeges General Carrera-tó vesz körül. A General Carrera-tó egyébként tele van márványbarlangokkal és szigetekkel. Ezek a gyönyörű képződmények a General Carrera-tó közepén találhatók, és csak hajóval vagy kajakkal közelíthetők meg. Elérésükhöz hosszú és nehéz útra kell indulni, amely a chilei fővárosból, Santiagóból repülőúttal indul. A látogatóknak ezután 800 mérföldet kell utazni az autópályákon Coyhaique-városba, majd egy 200 mérföldes utat kell megtenniük egyenetlen földutakon a tó felé. Végül pedig egy csónak szükséges a barlangok eléréséhez. Bár az út hosszú és kihívásokkal teli, sokan egyetértenek abban, hogy a barlangok elbűvölő szépsége mindenképpen megéri az erőfeszítést.


A tó évezredek alatt tört utat magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát, mintha csűrték-csavarták majd „összehajtogatták volna” a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága. A három részből álló barlangrendszert márvány katedrális néven is emlegetik, melynek három fő része a kápolna (La Capilla), a székesegyház (El Catedral), és a barlang (La Cueva). A Becslések alapján a barlangrendszer 50 milliárd tonna 94%-os kalcium-karbonátból áll. Az európaiak ezeknek a barlangok szépségét  több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs tagjai, „az erős emberek” már ezer éve ismerték. A márványbarlangok (más néven Capillas de Mármol) az egyik legjobban elrejtett gyöngyszeme Chile Patagónia régiójának.


A General Carrera-tó Chile legnagyobb tava, amely Chilétől Argentínáig terjed. A márványbarlangok azonban a chilei oldalról érhetők el, így Chile Chico városán keresztül kell Chilébe utaznia azoknak, akik Argentínából szeretnék meglátogatni ezeket a barlangképződményeket. A barlang belsejében kavargó mintázat a tó azúrkék vizét tükrözi, amely az időjárás és az évszak által diktált vízszintek függvényében változik.A márványbarlang egyedülálló képessége, hogy folyamatosan változtatja megjelenését. Kora tavasszal a sekély vizek türkizkék színűek, és kristályos csillámot keltenek a barlangok kavargó falain. Nyáron a vízszint megemelkedik, és mélykék árnyalatot hoz létre, amely egyedülálló földöntúli árnyalatot ad a barlangnak. A vízszinteket jelentősen befolyásolja a környező gleccserek fagyása és olvadása. Ezekből a gleccserekből származik a tófenéken nyugvó finom iszap üledék is.
A több mint 6200 év alatt a General Carrere-tó szélén található hatalmas márványlerakódásokat elkoptatta a víz, barlangokat és hatalmas márványoszlopokat hozva létre, amelyeket márványlabirintusnak, márványkatedrálisnak és márványkápolnának neveznek.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Archívum Kapcsolat