FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 


Trudeau luxusútja
 

 

 

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és családja a Bahama-szigetekhez tartozó Bell-szigeten üdült tavaly december végén, amelynek Shah Karim Al Hussaini herceg a tulajdonosa, aki nem más, mint a jelenlegi IV. Aga Khan.  A milliárdos a világ mintegy 15 millió izmail muzulmánjának spirituális vezetője. Ám a kanadai szövetségi törvények szigorú szabályokat határoznak meg, hogy a közhivatalnokok, valamint a lobbisták kitől és hogyan fogadhatnak el ajándékot. A törvény előírása alól csak az képez kivételt, ha az ajándék személyes baráttól érkezik.

 

Justin Trudeau a sziget jelenlegi tulajdonosa, Aga Khan meghívására utazott a szigetre. A muzulmán milliárdost Trudeau néhai édesapjának barátjaként tartották számon, de Mary Dawson, egykori összeférhetetlenségi és etikai biztos szerint nem tekinthető a mostani kormányfő személyes barátjának. Trudeau először a Montrealból a Royal Canadian Air Force gépén repült, majd a herceg magán helikopterével érkezett, annak 100 millió dolláros szigetére. Trudeau kirándulása 127 ezer dollárba került. A miniszterelnök az adófizetők dollárjait luxusutazásra használta, és olyan ember ajándékait fogadta el, akinek a szervezete korábban pénzt kapott a kanadai kormánytól. Ráadásul az utazás célja sem egyértelmű, hiszen a családot elkísérte két liberális parlamenti képviselő Anna Gainey és Seamus O'Reagan, akik napidíjat is felvettek az említett időszakra.

 

 

Kétségtelenül nehéz ellenállni egy ilyen meghívásnak, hiszen a Bell-sziget csodálatos, idilli környezet. Az elegáns, modern főépület teraszai a tengerre néznek, és a parkjaiban trópusi virágok pompáznak. A szigetet a brit állampolgárságú herceg 2012-ben vásárolta, majd a sajtó beszámolók szerint jelentős ökológiai károsodást okozott, miközben a hajóinak kikötőt építtetett. Ráadásul Karim Al Hussaini herceg, vagyis az Aga Khan támogatást kap a különböző kormányoktól, és ugyanazt a pénzt arra használja, hogy kedveskedjen jótevőinek.
A kanadai kormánytól mintegy 310 millió dollár juttatásban részesült 2004 és 2016 között. Ebből könnyen elkölthetett 100 millió dollárt a Bahamák legdrágább szigetének megvásárlására. Ráadásul kanadai lapértesülések szerint, az Aga Kahn vallási követőinek adományait ugyancsak saját céljaira használta.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz