FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 


 

Három testvér tulajdona a francia tejipari óriás

 

 

A három dúsgazdag Besnier testvér tulajdona a francia Lactalis tejipari vállalat. Emmanuel Besnier, a cég 47 éves vezérigazgatója képzett és fortélyos üzletember. Könnyedén átvette az irányítást apja halála után 2000-ben. A tehetséges fiatalember magániskolába járt, majd Párizsban diplomázott. Az USÁ-ban és Madridban dolgozott a cégük leányvállalatainál. A Lactalis 75 ezer embert foglalkoztat világszerte. Emmanuel nettó vagyona már 4,6 milliárd dollárra duzzadt 2017-ben. Bátyja, Jean-Michel erdész, a becenevén "favágó" (ami arra utal, hogy fakitermeléssel foglalkozik Normandiában), valamint húga, Marie szintén részvényes a családi vállalkozásban, de operatív felelősséget egyikük sem vállalt a cég irányításában.

A 36 éves Marie Besnier nemcsak gyönyörű, de az egyik legfiatalabb milliárdos nő is Franciaországban, szintén zárkózott nem igen szerepel  nyilvánosság előtt.
Nagyapjuk, Andre Besnier alapított egy tejipari céget még 1933-ban. Az egykori kis sajttermelő vállalkozásból mára globális nagyvállalat alakult ki. Fia, Michael 1955-ben átvette a cég vezetését, és sok fejlesztést hajtott végre. Az egész országban elindította a Président márkát 1968-ban, és számos francia sajtüzemet is felvásárolt, ami nagy lendületet adott a további növekedéshez.

Jelenleg a harmadik generációs Emmanuel Besnier irányítja a vállalatot. A fiatalember egyszerű személyiség, noha Európa egyik legnagyobb óriásvállalatát vezeti. Nem kedveli a sajtót, kerüli is amennyire lehetséges, ezért láthatatlan milliárdosnak is nevezik. Noha távol tartja magát a nyilvánosságtól, mégis sok cikket írnak róla Franciaországban. Főként arról számoltak be a lapok, hogy irányítása alatt megháromszorozódott a konglomerátum bevétele. Ennek legfőbb okát abban látják, hogy meglehetősen olcsón vásárolja fel a tejet a termelőktől valamint a kisvállalatoktól, emiatt sokan eladósodtak és csődbe menetek. Az olcsón megszerzett tejből a cég drága sajtokat, joghurtokat és élelmiszereket gyárt, ezzel jelentős bevételt produkál. A gazdák sokszor tiltakoznak, de az Unióban nem sokat törődnek a véleményükkel.

Emmanuel pedig érti a dolgát, vállalata félelmetesen fejlődött. A csoport Európa vezető tejtermékgyártója, okosan terjeszkedik Kínában és Délkelet-Ázsiában is. Jelenleg 43 országban működtet üzemeket, és az évi forgalma 17 milliárd euró. A Lactalis csoport szárnyal, és külön előny, hogy 100 százalékban családi vállalkozás. A nemzetközi vállalat fejlesztésének magyar vonatkozása, hogy a felvásárolta a Kuntej Zrt. magyar céget is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz