g

e

Joe Biden úgy véli, hogy a villanykörtét nem Edison találta fel, hanem egy afroamerikai

 

Joe Biden, Trump elnök demokrata kihívója azt állította, hogy valójában egy fekete férfi találta fel a villanykörtét, nem pedig "egy Edison nevű fehér srác". Arra is utalt Biden, hogy a fekete amerikaiak valójában nem kerülnek be az amerikai történelembe, és sajnos nem tanítanak róluk az iskolákban. Állításai azonban nem felelnek meg a valóságnak.

fA Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) állásfoglalást tett közzé, hogy Biden minden igyekezete ellenére, továbbra is Edison találmánya a villanykörte. Tény azonban, hogy egy Lewis Latimer nevű fekete feltaláló tovább fejlesztette Edison eredeti tervét. A CNN amerikai televízió is megerősítette, hogy az afroamerikai Lewis Howard Latimer, hajdan Edison villanykörte fejlesztésével foglalkozó kutatócsoportjában dolgozott. Néhány évvel korábban, 1876-ban pedig a világhírű Alexander Graham Bellnek, a telefon feltalálójának az asszisztenseként tevékenykedett. Latimer tehát a nagy fehér feltalálók mellett csiszolgatta tudását, végül létrehozott egy tartósabb izzószálat szénből, és 1881-ben eladta a szabadalmát az US Electric Co.-nak, majd egy évvel később szabadalmaztatta a szénszál hatékony gyártási folyamatát is. Latimer 1890-ben könyvet is írt az elektromos világításról, ami valóban az első volt a maga nemében.
"Latimer tehát hozzájárult ahhoz, hogy az izzók egyre megfizethetőbbé és praktikusabbakká váljanak, ezzel kétségtelenül formálta az amerikai kultúrát"- közölte álláspontját a Massachusettsi Műszaki Intézet. Viszont a villanykörtét Edison találta fel. Joe Biden egyszerűen hamis állításra ragadtatta magát, hogy népszerűvé váljon az afroamerikaiak körében. Ráadásul az sem igaz, hogy nem tanulnak az amerikai diákok Latimer munkásságáról, hiszen még a szüleinek rabszolga sorsa is bekerült egyes tankönyvekbe. Mi több, Latimernek szobrot is állítottak.

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat