FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 Dánia nem örül a svéd
erőszakexportnak

Idén a svéd Malmö város 19 robbantást szenvedett el. Az elmúlt esztendőkben bombatámadás történt a rendőrségeken, a bíróságokon, a városházán, sőt a malmöi adóhivatalban is. A bűnözői lista csúcsán főként libanoni, szomáliai, marokkói, szíriai bevándorlók és leszármazottaik találhatók. Sok svéd őslakos borzasztóan egyedül érzi magát egy olyan országban, amely egyre inkább hasonlít egy háborús övezethez.
Nem mindenki tudja, hogy az egykor békés, szomszédos Dániában is tíz bombatámadás történt február óta. A dánok attól tartanak, hogy Svédország hozzájuk exportálja az erőszakot. A Berlingske Tidende nevű dán újság szerkesztői úgy vélik, hogy senki sem akarja, hogy a lövöldözéseket, a bombatámadásokat, és a bandák közötti konfliktusokat áthozzák Dániába. A két ország közös határán, az Öresund-hídon ugyanis szabad az átjárás.


Szerencsére Dánia még viszonylag messze van attól, hogy elérje a jelenleg Svédországot sújtó bűncselekményjárványt. Figyelembe véve azonban a két ország közelségét, valamint a nyitott határokat, és a bűnözők nyilvánvaló szabad mozgását, nem is beszélve Dánia saját bűncselekményeinek arányáról, úgy tűnik, hogy a helyzet egyre inkább ellenőrizhetetlenné válik.

Mette Frederiksen miniszterelnök, a dán adóhatóságnál és a koppenhágai rendőrségen nemrég elkövetett robbantások utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány a bűncselekményeket társadalmuk elleni támadásnak tekinti. Szerinte nem szabad megengedni azt, hogy valaki Svédországból Dániába utazzon, és dinamitot helyezzen el Koppenhága közepén. A svéd és dán közös határ pusztán tengeri, és 1658 óta létezik. A dán hatóságok úgy vélik, hogy a híd védelme most feltétlenül megerősítésre szorul. 

 


Az Öresund-híd, ami egyben a közös határ is összeköti Dánia fővárosát, Koppenhágát a svédországi Malmővel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz