Archívum Kapcsolat

 

d 

A hollandok régen gyarmatosítottak ma felvásárolnak

 

Sok pénzember vásárol magának szigetet napjainkban, hogy az egzotikus területeken luxus üdülőhelyet teremtsenek. Meine Breemhaar, holland üzletember például megvette a karibi Bonaire-sziget 3000 hektárnyi területét, ahová 1500 luxusházat épít majd. Bonaire egy apró karibi sziget, a Holland Antillák része, amely 80 km-re fekszik Venezuela partjától északra, vagyis jól megközelíthető az Egyesült Államokból is. A szigetlakók és a környezetvédők félnek az egykori ültetvény beépítésének következményeitől. Breemhaar viszont állítja, hogy ez egy gyönyörű természetvédelmi projekt lesz. A holland üzletember egyébként közel 40 vállalatot működtet a világban, és már csak egy paradicsomi vidék birtoklására vágyott. Az általa megvett szigetrészt "Boliviának" nevezik, amelynek az egyik előző tulajdonosa Richard Hart, Bonaire egykori kormányzója volt. Hart a területet még az apjától örökölte, most azonban eladta a holland üzletembernek. Nem ismeretes azonban, hogy Breemhaar mennyit fizetett a Bonaire-sziget ezen részéért. 

v

A száraz, érzékeny trópusi erdőséggel benőtt vidékért keveset tett eddig a kormány, és a korábbi földtulajdonosok is inkább csak kihasználták. A terület nem érintetlen, hiszen régebben kecskéket és szamarakat legeltettek a térségben, emiatt a föld megsérült. A környezetvédelmi szervezetek és Bonaire lakosai attól félnek, hogy sok természeti érték eltűnhet majd az épülő luxuslakások miatt. Az új tulajdonos elmondta, hogy a helyiek félelme alaptalan, mert a megvásárolt területnek mindössze 2 százalékát építi be.
"A szigetnek ezt a részét eddig elhanyagolták. Láthatjuk, hogy a természet pusztul, együtt dolgozunk a környezetvédelmi szervezetekkel, hogy valami gyönyörűt készítsünk belőle. Szebbé, és nem kevésbé széppé fogjuk tenni "- nyilatkozta Meine Breemhaar. A tervek szerint kerékpár útvonalat is kialakítanak a part mentén, és mindent elegánssá varázsolnak. A szigeten természetes anyagokból luxusvillák épülnek majd, és a működtetésükhöz kizárólag zöldenergiát használnak.

Noha az új tulajdonos minden bizonnyal szebbé varázsolja a környezetet, érthető a helyiek aggodalma, hiszen ismét egy olyan világ születik, ami a dúsgazdagok birodalma lesz. Egykor a holland gyarmatosítók uralták az Antillákat, ma pedig utódaik olcsón, kényelmesen felvásárolják a gyönyörű területeket. A magántulajdonú szigetek, valamint a zárt, luxus üdülőhelyek száma folyamatosan nő a karibi térségben, és egymást érik a gazdag turistákat szállító óriási hajók is.

f