g


 

 

 

 

A bámulatos Borneó

 

 


Borneó a Csendes-óceán délnyugati részének ékköve. Ez a világ harmadik legnagyobb szigete, méretét tekintve csak Grönland és Új-Guinea előzi meg. Gyönyörű területe Indonézia, Malajzia és Brunei között oszlik meg.

A határt átlépve azonnal észlelhetők az indonéz és a malajziai Borneó közötti szembetűnő különbségek, amelyek az országok jelenlegi fejlettségi szintjét tükrözik. Annak ellenére, hogy mindkét állam ugyanazokat a szigeteket, valamint a kultúra több aspektusát birtokolja jelentősek a különbségek. A malajziai oldal sokkal urbanizáltabb, mint az indonéz, noha a népsűrűség hasonló. Míg a malajziai lakosság csaknem fele az öt legnagyobb városban él, addig Indonéziában sokkal dinamikusabb a vidéki élet. Egyelőre úgy tűnik, hogy az indonéz oldalon minden valamivel nagyobb és rendetlenebb, mint a malajziai oldalon.

 

A malajziai Samarinda egyik szemet gyönyörködtető látványossága, a Mahakam folyó melletti grandiózus sárga mecset, másnéven a Baitul Muttaqien. Ezt feltétlenül fel kell keresniük az odalátogatóknak.

Borneó északnyugati partjának két kis részén egy apró olajban gazdag monarchia található, ez a gazdag Brunei szultánság.

Középen húzódik a „Borneó szíve” egy 220 000 négyzetkilométeres védett biológiai sokféleségű terület a délkelet-ázsiai Borneó szigetén. 

Brunei, Indonézia és Malajzia kormánya közös erőfeszítése a régió trópusi esőerdőinek és egyedülálló vadvilágának védelmi tervének kidolgozása. Végülis a három ország határokon átívelve együtt védelmezi a világ egyik jelentős esőerdejét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat