g


Calabria betelepülő fiatalokra vár

 Nemrég beszámoltunk arról, hogy az elmúlt időszakban egy euróért is ingatlant szerezhetett bárki Itáliában. Most viszont már találunk olyan falvakat is, ahol fizetnek az odatelepülőknek. Calabria régióban személyenként, akár 28 ezer euró, vissza nem fizetendő támogatást adnak azoknak, akik az elnéptelenedő kisvárosokba és hegyi községekbe hajlandók beköltözni. Ez a projekt nagyon hasonlít az 1 euróért eladott ingatlanokéhoz, melynek ötlete Szicíliában született, és azonnal elterjedt Olaszországban, beleértve Calabriát is. Ám ez a megoldás nem bizonyult elég hatékonynak Itália déli részeinek megújulásához.

A mostani támogatást azok élvezhetik, akik a következő calabriai falvakba telepednek le: Santa Severina, Bova, Albidona, Sant'Agata del Bianco, Aieta, San Donato di Ninea, Caccuri és Civita de Bagnoregio. Olaszország délnyugati részén, Calabria sziklás hegyei között, ősi városok húzódnak meg, ahol rendkívül kellemes az éghajlat, és a közelben számos népszerű strand is található.

Gianluca Gallo, calabriai regionális tanácsosa a CNN-nek nyilatkozta, hogy az újonnan érkezők 800 és 1000 euró közötti összeget kaphatnak havonta két-három évig, illetve egy összegben egy új vállalkozás, például étterem, üzlet vagy panzió finanszírozására. Az új projekt azonban keményen boomer-ellenes, hiszen azt jelenti, hogy ez az ajánlat kizárólag a 18 és 40 év közötti fiatalak pályázókra korlátozódik.

Az olaszok szerint azért elengedhetetlen a megújulás, mert jelenleg Itáliában legalább 6000 falu tűnhet el. Több mint nyolcmillió ingatlant pedig az elhagyás veszélye fenyegeti, és már 3 millió 700 ezer „szellemház” létezik, amelynek nem ismerik a tulajdonosát, tehát nem is adóznak az Inland Revenue szerint. Ezen kívül létezik még 548.148 leltározott ingatlan, amelyeknek az állapota folyamatosan romlik. Az elmúlt tíz évben készült térképek azt mutatják, hogy a házak, lakások elhanyagolása eléggé elterjedt jelenség Olaszországban, különösen az 5000 lakos alatti településeken.
Főként a hegytetőkre épült, nehezebben megközelíthető falvak néptelenedtek el. A szabályok szerint a pályázóknak a javaslat elfogadása után körülbelül 90 nap áll a rendelkezésre a költözéshez.


Civita di Bagnoregio, az egykor stratégiai pozíciójú nagy fennsík tetején foglal helyet. Több mint 2500 évvel ezelőtt az etruszkok alapították a Viterbo tartományban található települést. A városban 16-an laknak, amelynek kiürülését elsősorban az erős földrengések okozták. Civita di Bagnoregio lakosainak megsegítése érdekében a polgármester nagyon hatékony módszert választott. A turistáknak jelenleg fizetniük kell azért, hogy meglátogathassák a falucskát. Hétköznap három eurót, ünnepnapokon öt eurót kér a varázslatos falu látványáért. Így az önkormányzat csak idén húsvét hétvégén több mint 100 ezer eurót gyűjtött össze, amellyel finanszírozni tudja az újratelepítési politikáját. Az adók alacsonyak, vagy teljesen el is törlik a befizetéseket. Az  iskolai menza, az iskolabusz és a parkolás ingyenes. Sokat költenek a hely karbantartására is, továbbá a földcsuszamlás kockázatának megállítására is hasznos, preventív megoldásokat dolgoztak ki.


A 767 lakosú Aieta városka 524 méterre a tengerszint feletti magasságban található Calabria régióban. A városkában történelmi jelentőségű templomok, paloták állnak. Olaszország legszebb falvai közé tartozik a terület. Az elmúlt időszakban a lakosság létszáma folyamatosan csökkent, de a betelepülés elkezdődött. A 2014-es adatok szerint Aieta lakosságának 1,91%-a már külföldi. Vonzó a gyönyörű táj és a tengerpart közelsége. Ez a hangulatos kisváros mindössze 12 kilométerre fekszik a Tirrén-tenger csodálatos strandjaitól.


Santa Severina a középkorban a déli vidék egyik legcsodálatosabb városa volt, ami a Neto folyó völgyére néz. A legmagasabb részén a nemesi paloták találhatók, és egy csodálatos régi várkastély is áll a hegytetőn. A település egy keresztelőkápolnával is büszkélkedhet, ami egyébként Calabria legrégebbi bizánci emlékműve. Santa Severina híres a narancsról, olyannyira, hogy a lakosokat aranciarunak vagy „narancsevőknek” hívják. Reggelente a szikla, amelyen a város meghúzódik gyakran ködbe burkolózik, és olyankor úgy néz ki, mint egy kőhajó a felhők között.
A betelepülőknek ajánlott falvak, városok mindegyike kivételesen szép területen található. Remélhetőleg ez az új támogatási rendszer meghozza majd a kívánt eredményt, és meggátolja az elnéptelenedést.

Santa Severina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat