g


Calpe csodás sziklája

 

 


Calp vagy katalánul Calpe tengerparti település a spanyolországi Alicante tartományban, Valencia közelében. Jómagam ez utóbbi megnevezést kedvelem. A katalánokat ugyanis kedves, vidám embereknek ismertem meg. A városka homokos tengerpartja sok turistát vonz, hiszen területe a híres Costa Blanca része. Több csodás nyarat töltöttem ott a Magyarországról 1956 után eltávozott Dr. Tamáska Lőrinc professzor villájában, aki tavasztól október végéig rendszerint Calpe városkában pihent. Egyébként a németországi Aachenben dolgozott korábban, hiszen már német állampolgár volt. Unokaöccsével, Tamáska György építészmérnökkel látogattuk meg az idős orvost a 80-as években. Calpe látványa elbűvölő. A Földközi-tengerből kiemelkedő Peñon d'Ifach, más néven Calpe-szikla - az egyik leghíresebb látnivaló a Costa Blanca-part mentén. Ez a gyönyörű szirt a professzor házának ablakaiból is jól látszott.


A Peñon d'Ifach Calpe egy kilométer hosszú meszes szirtje, amelyet 50.000 négyzetméternyi szikla alkot, és 332 m-rel emelkedik a tenger fölé. Egy keskeny földszoros köti össze a szárazfölddel, és a közeli Sierra de Oltà földcsuszamlásának eredménye, így az egyik legszokatlanabb és legszebb földrajzi jelenség nem csak a valenciai közösségen belül, hanem az egész Földközi-tenger partján is. Nem csoda, hogy 1987-ben védett természeti parkká nyilvánították.Történelmileg a föníciaiak északi sziklaként ismerték, hogy megkülönböztessék déli megfelelőjétől, a gibraltári sziklától. Később az Ifach-szikla kiváltságos megfigyelési ponttá vált, amely védelmet nyújtott a parton vitorlázó kalózok és hajósok rajtaütései ellen, továbbá a városlakók őrtoronyként és menedékként használták.

 

l


Calpe városka német kolóniájának területén pompás villák sorakoznak. A kilátás pedig káprázatos. Az éttermek hangulatosak, és fantasztikus ételekkel várják a vendégeket. A tengerparti kis vendéglőkbe szangriával csalogatják a turistákat, amiből mindenki kedvére kortyolhat. A tengeri rákokat és halakat általában rendkívül finoman készítik.  Az éttermek teraszain hatalmas ládákban bazsalikom és rozmaring bokrok illatoztak. A külföldről érkezőkkel pedig mindenhol szeretettel bántak.

A Peñón de Ifach, a Costa Blanca szimbóluma. A hatalmas ország legdélebbi pontjáig, Tarifáig nincs még egy ilyen gyönyörű sziklás partszakasz. Erről utazásaink idején mi is meggyőződtünk.

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat