g

e

Caltabellotta légies szépsége

 

 

Caltabellotta egy kis település Szicília északi magaslatai között, ahol mindössze 3478 lakos él. Ez az elvarázsolt hegyvidék távol esik a zajos világtól. A helybéliek pedig, mintha egyenesen a Keresztapa című filmből léptek volna elő. Kemény vonású, mogorva férfiak üldögéltek a házaik előtt, ahol a szőlőlugas kínálta árnyék alatt bort kortyolgattak a nagy melegben. Gyanakvóan és kíváncsian figyelték az idetévedőket, miközben vad, hamisítatlan szicíliai táj ölelt körül bennünket. Mintha megállt volna az idő.

Azért kerestük fel ezt a helyet, mert egyik este a tengerparti szállodai szobánk teraszáról, a sötétlő messzeségben fénylő pontokat láttunk, amelyek egy hegygerincet rajzoltak ki, ami furcsa módon a nappal fényviszonyok között nem volt észlelhető. Titokzatosnak tűnt és hívogatónak, ezért látni akartuk közelről. Egy meredek autóút vezet fel Caltabellotta városkába, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre és a dombok közötti falvakra.

f


Az aprócska város a Kratas-hegyen, a különös alakú Gogala szikla alatta húzódik meg, 900 méterre a tengerszint felett. A szirt kicsit a perui Machu Picchu-ra emlékeztetett. A település évszázadok óta stratégiai szerepet játszik a térségben.  Ostromolták, majd megtámadták az arabok, valamint a normannok, de Caltabellotta túlélt mindent, és mindig megújult.

Helyi nevezetessége az a normann székesegyház, ahol a legfontosabb látványosság a Santa Maria della Catena kápolna, amelyet a 16. század egyik vezető fafaragója, az elismert Antonio Ferraro da Giuliana freskói díszítenek.

A székesegyház mögötti 200 méter magas dombon a várromokhoz lehet eljutni. A normann várkastély a 12. században épült a környező területek védelmére, ami először a Peralta, majd a hatalmas Luna családé volt. Ebben a kastélyban írta alá II. Aragóniai Frigyes és Valois Károly a Caltabellotta--szerződést, ami véget vetett a Vesperák háborújának 1302-ben.

A várromok környékén lévő egyik magaslaton, egy kellemes teraszon megpihenhet a fáradt idegen, ahol üdítőt, sört és kávét ihat itt fenn, az Isten háta mögött. Miközben kortyolgattuk az italunkat, gyönyörködtünk az alattunk elterülő, lágyan hullámzó, mandulafákkal dúsan beültetett, lankás táj végtelenségében. Messze a távolban ott csillogott a tenger kékje. A közeli hegyoldalban egy pásztor legeltette a nyáját. A csend és a szépséges táj kábítóan hatott. Valódi, vad és fenséges szicíliai idill tárult elénk.

 

A kis hegyi városka igazán kellemes úti cél. Számos régi építménye közül említésre érdemes a Szent Ágoston templom, amely a 14. században épült, vagy a bizánci Santa Maria della Pietà, amelyet részben a sziklába vájtak, valamint a San Francesco, ahol a Madonna és gyermeke oltárkép látható.  Olyan volt ez a kirándulás, mint egy időutazás. Itt minden ősréginek tűnik, de máig megmaradt "Caltabellotta rendkívüli légies szépsége", ahogyan azt egykor Wolgang Goethe, a nagy német költőfejedelem írta. 

 

Caltabellotta elbűvölő látványa:

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat