FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

Az ellenállhatatlan Pierre Cardin

 

Cardin szerint nem szabad túl sokat mutatni magunkból. Számára az eleganciát az elrejtés jelenti. Manapság azonban mindent megmutatnak az emberek. A 97 éves Pierre Cardin divatmogul még aktív, nem vonult vissza. Három hónappal Karl Lagerfeld, a másik híres divatdiktátor halála után azonban már bevallotta, hogy az öröklésre is gondolt. "Amikor meghalok, természetesen lesznek utódaim. Három kis fiatal tervezőm van, nagyon jók." Mindez főként az életművének továbbvitelét jelenti, hiszen Pierre Cardinnek nincsenek gyermekei.

Pietro Cardinként látta meg a napvilágot 1922-ben. Szülei gazdag földbirtokosok voltak, de a fasizmus miatt elhagyták Olaszországot, és 1924-ben Franciaországban telepedtek le. Gyorsan alkalmazkodott a család az új lehetőségekhez. Apja ott már sikeres francia borkereskedőként tevékenykedett. Pierre-t gyermekkorától érdekelte a ruhakészítés. Tizennégy évesen ruházati szakmunkásként dolgozott, és elsajátította a divattervezés alapjait. Az immár francia tervező 1950-ben alapította meg saját divatházát. Cardin karrierje akkor kezdődött, amikor körülbelül 30 jelmezt tervezhetett az évszázad partijára. Carlos de Beistegui, a velencei Palazzo Labia tulajdonosa ugyanis egy fényűző álarcosbált rendezett 1951-ben. Ezt azóta is a 20-dik század legnagyobb és legrangosabb társadalmi eseményeként tartják számon.

 


Cardin később is igen változatos megrendelői kört szolgált ki. Az 1970-es években a Kínai Népköztársaság postai és rendőrségi alkalmazottainak, valamint a hadsereg tagjainak tervezett egyenruhákat. Később Jean Bédel Bokassa, közép-afrikai diktátor császárrá koronázására készített ünnepi ruhákat 1977-ben.

A siker kulcsa szerinte az, hogy mindig független és szabad maradt. Cégeit nem kebelezhették be olyan milliárdos vállalkozók és spekulánsok, mint a francia Bernard Arnault, vagy Salma Hayek férje, Henry Pinault.
Pierre Cardin tekintélyes divatmárkáját az 1960-as években sikeresen kiterjesztették parfümökre és kozmetikumokra, majd 1988-tól megjelent a márkanév baseball sapkákon, valamint cigarettákon is.

 

Cardin 2001-ben megvásárolta a vaucluse-i Lacoste kastély romjait, ahol valaha de Sade márki lakott, akinek nevéből a szadizmus szó ered. Részben felújította a helyszínt, és a hangulatos romok között zene- és táncfesztiválokat tart.

 

 

 

Cardin Velencében megvette a Ca' Bragadin Carabba palotát is. Több interjúban azt állította, hogy ennek az épületnek egykor a híres nőcsábász és kalandor, Giacomo Casanova volt a tulajdonosa. Valójában Giovanni Bragadin di San Cassian, Verona püspökének és velencei pátriárkájának hajdani otthonát szerezte meg a divatmogul, amint azt a palota neve is igazolja. Ezt, a lagunák között pompázó épületet ma elegáns szállodaként üzemelteti Pierre Cardin.

Noha számos otthona van Párizsban, ritkán tartózkodik ezekben az ingatlanokban. Egyedül él az egyik saját szállodájának a földszintjén, amelyhez külön bejárat vezet. 

A divatikon immár közel egy évszázadot tudhat maga mögött. Ezalatt mindent megvalósított, amiről álmodott. Így összegezte a történteket: "Már huszonhétszer körbeutaztam a világot.  Ötvennyolcszor jártam Japánban, harminchétszer Indiában, huszonnyolcszor Oroszországban és huszonkétszer Kínában. A világ számomra nagyon kicsinek tűnik."
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz