g


Egykor Cavtatban

 

 


 

 

Cavtat egy kis tengerparti üdülőhely Horvátországban. A festői település mindössze 18 kilométerre található Dubrovnik városától, és körülbelül 20 percre a Bosznia-hercegovinai határtól. Lenyűgöző pálmafákkal szegélyezett sétányán számos remek vendéglő várja a fáradt és éhes utazót.

 

A csodás tengerparti várost gyakran hasonlítják a francia Riviérán lévő, Saint Tropez-hez. Kikötőjében luxusjachtok horgonyoznak, amelyeket nézni is gyönyörűség. A várost kedvelik a turisták. Ott jártunkkor élveztük a helyi finomságokat, a tenger gyümölcseit, a rákokat és tintahalakat.

Dubrovnik közelsége miatt özönlenek ide látogatók. Cavtatban minden szépsége ellenére mégis sok az átutazó. Mi is sokszor megcsodáltuk, de vagy Dubrovnikba tartottunk éppen vagy Montenegró volt az úti cél, de azért mindig szakítottunk időt a gyönyörködésre.

 

 

Az eredeti várost a görögök alapították az ie 6. században Epidaurus (vagy Epidauros, görögül: Ἐπίδαυρος) néven. A környéket az illírek lakták, akik Zaptalnak nevezték a várost. A város nevét Epidaurumra változtatta, amikor ie 228-ban római uralom alá került.

 

 

A települést a 7. században az avarok és  szlávok kifosztották és elpusztították. A várost a középkorban alapították újra. Az osztrák-magyar uralom alatt nagyon népszerű volt, álmatag hangulata magával ragadta az ideérkezőket. Napjainkban egy békés, idilli tengerparti üdülőhely. A Cavtat név a Civitas Vetus szóból származik, ami latinul régi várost jelent.

 

 

Cavtat a magasból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 g
Archívum Kapcsolat