FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 Marc Chagall utódai

 


A világhírű orosz származású festő két ikerlány unokája, Bella és Meret Meyer felett eljárt az idő, jelenleg 62 esztendősek. Öccsük, Piet Mey, a svájci székhelyű  Piet Meyer Verlag AG vezérigazgatója. Mindhárman a  művész egyetlen lányának, Ida Chagallnak a gyermekei. Nagyapjuk festményei gyermekkorukban otthonuk falait ékesítették, ma viszont a múzeumokban láthatják viszont az alkotások többségét. Az ikrek a svájci Baselben nőttek fel, ahol apjuk, Franz Meyer művészettörténész a Kunstmuseum igazgatójaként dolgozott. A három gyermek a nyarakat a nagyapjánál töltötte Dél-Franciaországban, ahol Chagall a haláláig, 1985-ig élt.

Pillantsunk a múltba! Marc Chagall, vagyis Moise Zaharovics Sagalov 1887-ben született Fehéroroszországban. Apja heringkereskedőként dolgozot, anyja pedig egy kis boltot vezett Vityebszkben. A fiatalember 1906-ban Szentpétervárra költözött, ahol 1910-ig élt. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Bella Rosenfeldet, a helyi gazdag ékszerész leányát. Ám szenvedélye tovább űzte, és ösztöndíjjal festészetet tanult Párizsban. A fiatalok egy ideig távol éltek egymástól. Végül a festő visszatért Oroszországba, és feleségül vette a gazdag Bellát. Görögországba és Olaszországba mentek nászútra, ami kétségtelenül inspirálta a művészt. Csak kevesen tudják, hogy Chagall 1912 óta a szabadkőművesek táborához tartozott. Ezt a tényt még életében maga is megerősítette.

Picasso exfelesége, Francoise Gilot "Életem Picassóval" című könyvében beszámolt arról, hogy Chagall képzőművészeti népbiztosként szerepet vállalt a szovjet társadalomban, ami nem éppen hízelgő ránézve. Ám művészeti nézeteltérés miatt, 1923 őszén családostól elhagyta Moszkvát, és ismét a francia fővárosba költözött. Ez is igazolta kiváltságos helyzetét, hiszen a volt Szovjetúnióból nem lehetett csak úgy Párizsba költözni. A festő útközben megállt Berlinben, hogy visszaszerezze a tíz évvel korábban, a háború megkezdése előtt kiállított képeit, de nem mindet találta meg, vagy amit fellelt, már nem lehetett helyrehozni, megmenteni.
Marc Chagall 1937-ben már francia állampolgár, ám a történelmi korszak nem kedvezett neki. A német megszállás elől Spanyolországba menekült, majd Portugáliába, onnan pedig New Yorkba hajózott. Manhattanben nem találta meg a lelki békéjét, ráadásul 1944-ben meghalt felesége, Bella Rosenfeld, az iker unokák nagymamája. Ez időtájt lett a festő szeretője Virginia Haggard, akitől fia, David született. A hölgy azonban nem vált el Mcneil nevű férjétől, így a fiú ma is ezt a nevet viseli. Chagall és Virginia törvénytelen fia, David McNeil író, énekes és zeneszerző, jelenleg Párizsban él.

Nem sokkal ezután, 1948-ban a festő ismét visszatért Franciaországba. Nizza közelében, a gyönyörű Saint-Paul-de-Vence tengerparti városkába telepedett le, mint kiderült, örökre. Néhány év múlva, 1952-ben feleségül vette a kijevi születésű Valentina Brodskyt. Chagall három évtizeden át élt Vavával, és ez az időszak rendkívül gyümölcsöző korszakának számít. A házasságuk tehát nyilvánvalóan boldog volt. A szakértők úgy vélik, hogy az új festmények és illusztrációk könnyedebbek, vidámabbak, mint a régiek, és a színek élénkebbek és változatosabbak.

Chagall 1985 március 28-án halt meg egy liftben, a Saint-Paul-de-Vence-i stúdió második emeletén. A férje halála után Valentina ragaszkodott ahhoz, hogy a művész földi maradványait Saint-Paul-de-Vence temetőjében helyezzék örök nyugalomra.

Chagall egyik unokája, Meret Meyer gondoskodik napjainkan a provence-i Chagall-birtokról. Meret napjainkban főként Franciaországban és Svájcban él.

 

 

 

 

 

Ikertestvére, Bella Meyer New Yorkban lakik, és virágdekoráció tervező. A "Fleurs Bella" stúdió alapítója, és lenyűgöző kompoziciókat alkot. Festményein is csak virágokat ábrázol.

 

 

 

Öccsük, Piet Meyer különleges  művészeti könyveket szerkeszt. A férfi megszállottja a gyönyörű és egyedi könyvek készítésének. Néhány éve Bécsben is alapított hasonló kiadóvállalatot, emiatt az osztrák fővárosba költözött.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz