FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Eladó
a Chrysler-torony

 


Eladó az arab és német tulajdonú New-York-i Chrysler torony. Az amerikai város jelképének számító épület többségi, 90 százalékos tulajdonosa az Abu Dhabi Befektetési Tanács, a fennmaradó rész pedig a német Tishman-Speyer cégé. A földterület, amelyen a Chrysler Building áll, a Cooper Union főiskoláé. A 77 emeletes Art Deco stílusú létesítmény 1928 és 1930 között épült, amit William Van Alen tervezett Walter P. Chrysler amerikai milliárdosnak.

A 318,9 méteres Chrysler tornyot valójában az acélcsúcsa emelte a többi felhőkarcoló fölé. A világ legmagasabb épülete címet azonban mindössze 11 hónapig sikerült megőriznie, mivel az Empire State Building 1931-ben már felülmúlta.
A létesítmény többször is gazdát cserélt. Jelenlegi főtulajdonosai, az Abu Dhabi Befektetési Tanács, valamint a kisebbségben lévő Tisshman-Speyer cég idén januárban eladásra kínálták, mert sürgősen befektetőket keresnek. Napjainkban is óriási a verseny Manhattanben a felhőkarcolók között. Az új tornyok már lenyűgöző kültéri teraszokkal, korszerű fitneszközpontokkal és modern tchnikai megoldásokkal rendelkeznek. Ráférne a Chryslerre is a korszerűsítés, hogy továbbra is versenyben maradhasson. Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a fenntartása is rendkívül költséges.

Nemrég felröppent a hír, hogy a világ leggazdagabb embere, az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos is bérlővé válhat a közeljövőben, ami feltétlenül emelné az ikonikus épület rangját. De az is elképzelhető, hogy ez az információ csupán ügyes reklámfogás, ami tovább növelheti a torony vonzerejét.

 

 

 

 

New York látképe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz