g

fe

 

A világjáró Csepeli Pálma művészete

 Csepeli Pálma festőművésznő magyar-holland állampolgár. Idejét megosztja Magyarország és Hollandia között. Nyughatatlan lélek, folyton utazgat. Malajziától Mexikóig számos országban járt, és világjárását mindig összekötötte az alkotómunkával. Ha valami megragadja a képzeletét, kis asztalkáját bárhol kihelyezi, és azonnal festeni kezd. Emiatt az utóbbi időben sok akvarellt készített, hiszen ezeket a festékeket tudja legkönnyebben magával vinni utazáskor.

Pálma a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett rajztanári diplomát 1968-ban. Két évtizedig, 1987-ig művészpedagógusként dolgozott, majd Fischer Ernő tanítványaként kezdte meg festői pályáját.
A művésznőnek három gyermeke van, két fiú, Viktor és Olivér, valamint egy szép leány, Renáta. A fiúk Magyarországon laknak, Renáta viszont Hollandiában él. Idősebb fia, Viktor ingatlanbefektetéssel foglalkozik, neki két fia és két lánya született. Viktor hétéves kisfia egy vietnámi szépséggel való kapcsolatából származik. A gyermeknek ma is a távol-keleti ország az otthona. Pálma mindig a fiával tart, amikor Viktor Vietnámba repül, hogy láthassa nagyobbik fiát. Ám a művésznő nem csak az unokájával találkozik ilyenkor, hanem festményein megörökíti a csodás vietnámi tájakat. Viktor lányai már felnőttek Angliában élnek és tanulnak, az egyikük Oxfordban. Másik fiának, Olivérnek három lánya született, így a festőművésznő már hét unokával büszkélkedhet.
 


Pálma egyetlen leánya, Renáta 12 éves kora óta Hollandiában lakik. A festőnő második férje ugyanis holland református teológus volt, akivel 10 évig élt együtt. Pálma természetesen megszerezte a holland állampolgárságot is. Nem csodálkozhatunk tehát azon, hogy Renáta szintén holland férjet választott magának. Divattervezést tanult és emellett szenvedélye a hastánc. Most azért érkezett Magyarországra, hogy fellépjen édesanyja Albertfalvi Közösségi Házban tartandó kiállításán májusban. Sajnos a rendezvény elmaradt a koronavírus miatt.


A művész budai otthonában tartózkodik immár két hónapja a járvány miatt, hiszen nem utazhatott vissza Hollandiába. Várja a helyzet javulását, és úgy gondolja, hogy hamarosan mégiscsak bemutathatja Albertfalván alkotásait. Ezúttal is akvarellekkel várja majd az érdeklődőket.

Pálma imád sportolni. Noha már 75 éves, rendszeresen részt vesz szenior úszóversenyeken itthon és külföldön egyaránt. Kairóban tavaly 4 érmet szerzett, és számos ajándékkal is jutalmazták a teljesítményéért. Idén is indult volna egy versenyen Tunéziában, de a koronavírus miatt jövő évre halasztották bajnokságot. Imád nyílt vizekben is úszkálni, immár tizennegyedik alkalommal úszta át a Balatont. Fáradhatatlanul tornázik és kerékpározik. Egy sporttársa tavaly a horvátországi Porečben kapta lencsevégre biciklizés közben. Barátnőivel gyakran utazik Spanyolországba, ahol rendszerint 1-2 hónapig tartózkodik. Természetesen a kikapcsolódás és az ország felfedezése mellett ideje nagy részét alkotással tölti. A déli világ jó terepnek bizonyult a számára.

A festőművésznő reméli, hogy hamarosan ismét nekivághat a nagyvilágnak. Továbbra is utazni, festeni és sportolni szeretne. Legszebb munkái kétségtelenül csodás vándorlásai alatt születtek. Éppen ezért a leendő tárlatának a címe is "Útközben".


Pálma "Útközben" sorozatának remekei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat