FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

 

 

 

Írország új sztárja

 

 Emma Dabiri ír színész, modell, író és műsorszolgáltató Dublinban született. Első könyve, a „Don't Touch My Hair”, (magyarul: "Ne érintsd neg a hajamat!") májusban jelenik meg. Dabiri, egy fekete nigériai apa és egy fehér, Trinidadban született ír asszony gyermeke.

 

"Az afro hajjal való felnövekedés traumatikus lehet, különösen akkor, ha a szépség fehér eszményei mindenhol megtalálhatók." - nyilatkozta Dabiri, akit Írország új csillagának tekintenek. Szerinte a fekete nők egyre divatosabbak, de azt állítja, hogy még túl gyakran mérik szépségüket a fehérek mércéjével.
Könyve az afrikai frizurák kulturális jelentőségének helyreállítására és a dekolonizáció megvalósítására törekszik. Úgy tartja, hogy Írország és Nigéria múltja hasonló, hiszen a britek mindkét államot leigázták. Bemutatja a gyarmatosítás előtti Afrikát, a Harlem reneszánszát egészen napjainkig. Dabiri azt vallja, hogy a fekete hajkultúra, az elnyomás allegóriája, és végül a felszabadulást is jelképezi.

Dabiri szülei korán elváltak, és egyedülálló édesanyjával nőtt fel Dublin belvárosának nagyon fehér, hátrányos helyzetű részén. Emma szereti az íreket, noha állítása szerint gyermekkora nem volt könnyű. Kelet-Londonban a SOAS Egyetemen szerzett diplomát, majd Ghánában segélyszervezeteknél dolgozott. "Kutattam a ghánai gazdaságot és azt, hogy a segély hogyan befolyásolja az ottaniak életét" - emlékezik vissza. - Úgy tűnt számomra, hogy a szegénységet létrehozó szervezetek nyugati intézmények." Érdekes ez a meglátás, hiszen számos amerikai filmben láthattuk, hogy az afrikai vezetők sokszor rátették a kezüket a beérkező élelmiszerekre és pénzre. Dabiri azonban bennük nem talált hibát.
Emma küzd a rabszolgaság és a méltatlan bánásmód ellen. „Elkezdtem olvasni a fekete történelmet - nyilatkozta. - Gyermekként megtapasztaltam a rasszizmust, és a globális fekete küzdelemről szóló könyvek segítettek nekem kontextusba hozni azt, ami velem történt.”
Az elmúlt években Emma Dabiri az Egyesült Királyságban dolgozott, amelynek intézményeit rasszistának tartja. Tavaly visszatért Írországba, ahol új televíziós feladatok várják. Azt vallja, hogy a média iparágban szükséges a sokszínűség, és úgy véli, hogy hamarosan bekövetkezik a pozitív változás. Szerinte a fekete feltalálók, mérnökök, asztrofizikusok lesznek a jövő nagy vezetői.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz