g

e

 

David de Rothschild és a kalandorökológia

 

 

David de Rothschild brit felfedező, ökológus környezetvédő, a Shape The Future Alapítvány létrehozója. Nevének hallatán szívesen szponzorálták kalandos útjait az óriás cégek. Rothschild az alapítványán keresztül finanszírozza látványos környezetvédő akcióit, amelyek inkább vad kalandoknak látszanak, mintsem tudományos expedíciónak. Minden missziójáról film készült, és a sajtó mindenütt a nyomába eredt. Nem csoda, hiszen családja évszázadok óta hatást gyakorol a világ országainak sorsára. Rothschild nem követte apja, Evelyn nyomdokait, aki hosszú éveken keresztül a családi bank elnöke és Erzsébet királynő pénzügyi tanácsadója volt. David a kalandoréletet választotta, amit ügyesen összekapcsolt az üzlettel. Mindez azt mutatja, hogy a vér nem vált vízzé.

fDavid Rothschild lóversenyeken versenyzett, majd természetgyógyász diplomát szerzett, végül kalandos ökofelfedezésbe kezdett. Az általa környezetvédelmi missziónak nevezett akciók azonban inkább rendkívüli költséges sportteljesítményeknek minősülnek. David a legfiatalabb angol, aki eddig a föld mindkét pólusát elérte. Az interjúkban állandóan hangsúlyozza, hogy nem kalandor, hanem egyike azoknak, akik kemény életkörülmények között élnek, és így tesztelik a határaikat.

A 60 méteres Plastiki nevű katamarán fedélzetén 8000 tengeri mérföldet tett meg, hattagú legénységgel, 2011-ben a Csendes-óceánon át, San Franciscótól Sydney-ig. A hajó teljes egészében újrahasznosított műanyag palackokból épült, és az út négy hónapig tartott. Misszióját természetesen ökológiai jelentőségűnek, sőt forradalmi expedíciónak nevezték, ami felhívja a figyelmet az óceánjainkban úszó, több mint 74 millió fontot nyomó műanyag palackhalmazra.

Rothschild rendszeresen az újrahasznosításról, és a felelősségteljes fogyasztásról beszél. Nyilatkozataiban és reklámprodukcióiban arra kérte az embereket, hogy házaikra mielőbb tegyenek napkollektorokat, továbbá vegyenek elektromos autókat. Sokan azt válaszolták neki, nincs házuk és nincs pénzük a drága elektromos autókra sem. A szándék nemes, de a hatalmas, országokon átívelő multinacionális cégek figyelmét is fel kellene hívni a változtatások szükségességére, valamint a környezetvédelmi szabályok betartására. Ám számos jelentős cég szponzorálja Rothschild alapítványát, ami lehetővé tette világfelfedező, költséges utazásait és a filmkészítést. Az adományozó vállalatokat pedig nem könnyű rávenni a nemzetközi egyezmények betartására.
A bankár család leszármazottja, azért reklámoz drága órákat és más vagyont érő tárgyakat, mert s
zerinte az emberek ma már jobban bíznak a márkákban, mint a politikusokban, így próbál mindenkit rávenni a fejlődésre, és fenntarthatóbb tevékenységek felé terelgeti a fogyasztókat. Ez elég érdekes felfogás, és inkább a saját reklámtevékenységének nélkülözhetetlenségét kívánja igazolni.

David de Rothschild nem különbözik az őseitől, most közvetítővé vált a kapitalista rendszer és a fenntartható társadalmi környezet között. Politikai programja a gazdasági fejlődés olyan modelljének népszerűsítése, amelynek nem az egyetlen célja a nyereség. Legalábbis ez az új szlogen. Feleségével, Karina Deyko színésznővel, immár 8 éve a kaliforniai Venice Beach-en él, a Csendes-óceán partján. A terület hatalmas sétányai és strandjai megbabonázták Rothschildot. Minden reggel korán kel, hogy szörfözhessen, futhasson. Továbbá itt hozta létre a The Lost Explorer nevű cégének a központját is, ami ma már fantasztikus teákat, krémeket is készít és forgalmaz.
Ám a főprofil a The Lost Explorer márka, amely újrahasznosított anyagokból, természetes szálakból készült ruhákat, táskákat és sportfelszereléseket takar. Főként a felfedezőknek szánja, hiszen termékei ritkaságok a technikai felszerelések világában. A kiváltságos, valójában passzióinak élő ember tehát jó üzleti lehetőségekre bukkant a felfedezői útjai, és a környezetvédő kalandjai során, erről számolt be a Mission magazin is. Rothschild, a milliárdos bankárcsalád tagja, most a járvány kitörése miatt, átmenetileg a mexikói Jalisco-ba költözött feleségével és újszülött lányával. Nem messze lakik a csendes-óceáni partvidék biológiai rezervátumától.

David de Rothschild azt nyilatkozta nemrég, hogy legalább egy milliárd dolláros üzletet akar építeni a jövőben, és ha ez bejön, akkor a természet megmentésére évente 100 milliókat áldoz majd. Ám a világ nem várhat arra, hogy valaki csak, akkor támogassa a környezetvédelmet, ha már megszerezte saját milliárdjait.

David de Rothschild kalandozása:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Archívum Kapcsolat