FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Milliók a naprendszer kiárusításából

 

A Hold tulajdonosának tekinti magát a 71 éves amerikai Dennis Hope. Tőbb mint 20 éve úgy döntött, hogy kiárusítja a Holdat. Milliomossá vált miután 1996-ban megalapította az űrbirtokok értékesítésével foglalkozó cégét, amely a Lunar Nagykövetség nevet viseli. Hope 1980-ban még egyszerű autókereskedőként dolgozott, de válása után elszegényedett. Pénzt akart szerezni mindenáron. Rátalált az Egyesült Nemzetek 1967-ben létrehozott űrkutatási szerződésére, amely szerint sem a kormányok, sem a vállalatok nem szerezhetnek területet az űrben, ám az egyének helyzete nem tisztázott. Hope kiaknázta ezt a kiskaput azáltal, hogy az amerikai úttörők földfoglalására vonatokozó törvényre hivatkozott. Eszerint bárki szabadon követelhet bármely tulajdont, ha az igény nyilvánosságra hozatalát követő 8 éven belül senki nem emel kifogást ellene, akkor a tulajdonjog megszerzése véglegesnek tekinthető.

David Hope 1980-ban San Franciscóban bement a földhivatalba, majd az egész naprendszer tulajdonjogára kérelmet nyújtott be. Igényét elküldte az Egyesült Nemzetek Szervezetének, amelyben kijelentette, hogy az ingatlanokat értékesíti bárkinek, aki azt meg akarja vásárolni. Ezt követően írásban értesítette szándékáról az Egyesült Államokat, valamint az egykori Szovjetunió kormányát is, és kérte jelezzék jogi aggályaikat. Választ azonban sehonnan nem kapott, ezt úgy értelmezte, hogy megszerezte a tulajdonjogot. Pedig csak őrültségnek tartották az ötletét, és válaszra sem méltatták. Az ügy azonban túlságosan nagy port vert fel.

Végül Tanja Masson-Zwaan, a Nemzetközi Űrintézet igazgatóhelyettese azt nyilatkozta a National Geographic-nak, hogy valamennyi ENSZ-szerződés minden országra és polgáraira vonatkozik, ami egyszerűen kizárja Hope terveit.

Ennek ellenére a férfi a Holdon már több, mint 6 millió ingatlant értékesített. Továbbá több, mint 3 milliót a Marson, és további 1 millió kiparcellázott területet adott el a többi bolygón. David Hope beszámolt arról, hogy George W. Bush, Jimmy Carter, valamint Ronald Reagan is vásárolt területet, sőt a Hilton és a Marriott cégek szintén befektettek. A hollywoodi színészek közül Tom Cruise, Clint Eastwood, Tom Hanks és a Star Wars alkotója, George Lucas ugyancsak a vevők között található.

Napjainkban Hope tovább árusítja az űrbéli területeket. Eddig 12 millió dollárra becsülik az így szerzett vagyonát. Sikerének titka, hogy olcsón adja birtokokat, és inkább szerencsejátékhoz hasonlít az eladás. Parcellákra osztotta az égitesteket, és a helyi bárban, továbbá az Interneten keresztül ​​20 dollárért kínálta az egyszerű telkeket, de 25 dollárért már bányászati jogokat is szerezhettek az emberek. Lényegében egy álmot adott el aprópénzért, természetes, hogy talált vevőket.

Továbbra is kérdés azonban, hogy Dennis Hope és a Lunar Nagykövetség tevékenysége valójában szilárd alapokon nyugszik-e? Az ügyvédek szerint a birtoklás nem törvényes. Hope is gyanította ezt, és nem tétlenkedett, úgy akarja megvédeni a bolygók és holdjaik feletti állítólagos uralmát, hogy létrehozott egy demokratikus köztársaságot, amelyet "galaktikus kormánynak" nevezett el. Az állítólagos galaktikus birodalom jelenleg 30 országgal ápol diplomácia kapcsolatot, és csatlakozni akar a Nemzetközi Valutaalaphoz is. Hope korábbi tervei szerint 2020-ra már a Holdon akart városokat építeni, de jól látszik, hogy egyelőre mindez csak vad képzelgés.

Tény, hogy napjainkban csak a multinacionális óriás magánvállalatok és a leggazdagabb államok képesek az űrrepülésre. Előállhat az a helyzet, hogy az állítólagos tulajdonosok fel sem jutnak addigra a Holdra, mire a nagy államok és cégek elfoglalják majd a területeket. Mindenesetre Hope arra számít, hogy olyan hatalmas tábort teremtett maga mögött, ami képes lesz megvédeni képzelt jogait. Ha mégsem, akkor is jól járt, hiszen elképsztő ötlete multimilliomossá tette.

Jelenleg a magáncégeket nem érdekli a területszerzés, egyszerűen csak  a naprendszerben lévő ásványi anyagokat szeretnék megszerezni. Már készülnek az aszteroidákon való bányászatra, hiszen a szokásjog értelmében az USA engedélyezte az erőforrások megszerzését. Hála az emberiségnek, úgy tűnik, hogy a naprendszer a jövőben nem lesz sokkal jobb hely, mint a Föld. A marakodás garantált.

Ötletben nincs hiány. Dennis 21,99 dollárért földönkívüli útlevelet is kínál:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz