g

e

Depardieu a koronavírus károsultjaként orosz támogatást kaphat

 

 

Az oroszországi önálló vállalkozóként bejegyzett francia színész, Gérard Depardieu, a koronavírus világjárvány károsultjaként állami támogatásban részesülhet. Gérard 2013 óta orosz állampolgár, ezért cégeit megilleti a segítségnyújtás. Noha 2019-ben még zárolta az orosz adóhatóság a Novoszibirszkben nyitott bankszámláit adótartozás miatt, Jurij Mosman, a színész ügyvédje elmondta, hogy tévedés történt, és néhány órán belül megszüntették a korlátozásokat.
A francia hatóságokkal nyolc évvel ezelőtt ütközött össze a híresség. Francois Hollande, korábbi elnök javaslatára ugyanis súlyos vagyonadót vezettek be Franciaországban, 2013-ban. A szocialista kormányzatnak köszönhetően minden állampolgár, aki évente több mint 1 millió eurót keresett, a teljes jövedelmének 75%-át kénytelen volt befizetni a kincstárba. Az excentrikus színész ezért Belgiumba települt, de a dolgok ott sem mentek túl jól. Gérard Depardieu továbblépett, majd 2013-ban Vlagyimir Putyin elnöktől orosz állampolgárságot kapott, és az addig Párizsban bejegyzett cégeinek a székhelyét az oroszországi Saranskba tette át a kedvező adózás miatt. Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadyrov pedig örömmel adott Depardieu-nak öt szobás házat Groznijban.
A sztár sokszor nyilatkozott elismerően az oroszokról és Putyinról, de nyughatatlansága új utakra vezette. Egy idő után kijelentette, hogy a világpolgárrá akar válni. Ezt követően a színész az algériai állampolgárságot is megszerezte. Ott szőlőültetvényeket vásárolt, és bejelentette, hogy hamarosan Észak-Afrikába költözik. Néhány hónap múlva azt nyilatkozta, azon gondolkodik, hogy a montenegrói és a török állampolgárságot is megigényli. Ma is sokat utazik, de nem tud végleg elszakadni Párizstól.
Gérard Depardieu-nek azonban nemcsak az adóval adódtak problémái. Még 2018-ban egy 20 éves francia színésznő szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolta meg. A hölgy kilétét a hatóságok bizalmasan kezelik a mai napig. Állítása szerint Depardieu kétszer is megerőszakolta. Az esemény a sztár párizsi kastélyában történt augusztus 7-én és 13-án. A színész azonban tagadta a gyanúsítást, és bizonyíték híján 2019 június elején a párizsi ügyészség ejtette a vádakat.

fA színész zabolátlan természetéről számos történet kering. Egy alkalommal maga mesélte jóismerősének, hogy olykor-olykor akár 14 palack bort is elfogyasztott, de állítása szerint nem lett részeg, inkább csak kicsit idegesítő.
A 71 éves francia sztár nemrég Algériában forgatott. Depardieu az "Ahmed Bey" című produkcióban Dey Hussein szerepét játszotta. A filmben három nagy csatát mutatnak be, amelyeket az arab Ahmed Bey a francia gyarmatosítók ellen vívott. Érdekes, hogy gazdag francia Depardieu nem érzett kétséget ennek a szerepnek az elvállalása miatt.
Napjainkban elsősorban Algériában, Belgiumban, Dubajban és Párizsban él. Kis csomagokkal utazik, és robogókat tart mindenhol a közlekedéshez. Nemrég a Ouest-France magazinnak ezt nyilatkozta: "Úgy gondolom, hogy manapság Franciaországban sok szomorúság tapasztalható. Szeretem Oroszországot is, és úgy gondolom, hogy az élet ott nem olyan, mint ahogyan azt a sajtó bemutatja. Bárhová megyek, mindenhová magammal viszem a könyvemet, aminek a címe: A népek és a vallások története". Azt hiszem, valóban érdemes ezt a könyvet olvasnia, a sztár végre jó helyen tapogatózik.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat