g

e

A Spencer-film

Támadás a királyság ellen?

 

Elkezdődött a "Spencer" - film forgatása. A királyi család azonban nem biztos, hogy jóváhagyja a Lady Di-ről készülő alkotás minden részletét, állítja egy szakértő. Robert Jobson, Fülöp herceg életrajzírója szerint a brit királyságnak meg kell kérdőjeleznie a játékfilmben bemutatandó néhány állítólagos tényt. A "Spencer" című film várhatóan Diana döntéseit méltatja, és a királyi családon kéri számon a tragikus történetet. Lady Diana Spencert 1981-ben vette feleségül Károly herceg, de végül 1996-ban elváltak. A hercegnő a következő évben, autóbalesetben meghalt Párizsban barátjával, az egyiptomi Dodi el Fayeddal együtt.

fSteven Knight, a film forgatókönyvírója Diana hercegnő életének egyetlen hétvégéjére összpontosít. A dráma három nap történetét öleli fel, amikor a hercegnő a Windsor-házban, a norfolki Sandringham-i birtokukon töltötte a karácsonyi ünnepeket. Diana ezekben a napokban döntött Károly herceggel való kapcsolatáról. Pablo Larraín rendező elárulta, hogy a film nem mélyül el Diana tragikus halálának elemzésében, inkább a Károllyal kötött házasságára, valamint gyermekei iránti szeretetére összpontosít.
Diana hercegnő és Károly herceg házassága nem sokkal az 1981-es esküvőjük után kezdett megromlani, részben a korkülönbség, részben pedig a személyes összeférhetetlenségük miatt. Sokan úgy vélték, hogy ezután a walesi herceg visszatért korábbi szeretőjéhez (mostani feleségéhez), Camilla Parker Bowleshoz. Majd 1995 végén, miután mindketten tévéinterjúkban nyilatkoztak kapcsolatukról, amelyek sokkolták a nemzetet, és zavarba hozták a monarchia vezetőit, a királynő elrendelte a házaspár válását. Ez olyan lépés volt, amiről Diana mindig azt mondta, hogy nem akarja megtenni, de a pár végül 1996 júliusában elvált. A rendező szerint Diana azonban olyan hatalmas ikon, akinek sorsa iránt milliók és milliók érdeklődnek.

Sokan dühödten fogadták a bejelentést, miszerint a Los Angeles-i születésű Kristen Stewart nyerte el a film főszerepét egy brit színésznővel szemben. Mások viszont bizonygatják, hogy a sztár hihetetlen hasonlóságot mutat a néhai hercegnővel. Pablo Larraín chilei filmrendező megvédte az amerikai sztárt, és a Deadline-nak elmondta: "Kristin napjaink egyik legnagyobb színésze."  
A film az egyik első brit filmprodukció, amelyet a Brexit után, a kontinensen forgatnak. A napokban Paul Webster producer közölte, hogy Károly herceget a Poldark sztárja, Jack Farthing alakítja. Feltehetően azonban a stáb egy része német lesz, mivel a projektet német finanszírozók támogatják. A németországi felvételek után most az Egyesült Királyságban folytatódik a forgatás, ami várhatóan 2021 őszére fejeződik be.  Nincs sok idő, hiszen a britek 2022-ben ünneplik Diana halálának 25. évfordulóját.

Érdekes, hogy egy chilei rendező, valamint a német finanszírozók számára 2021-ben, miért aktuális és fontos Diana története, hiszen az elmúlt időszakban több produkció is foglalkozott már a néhai hercegnő személyével. Diana, akit a nép hercegnőjének neveztek, cseppet sem illett Károly herceghez, sem a tradíciókhoz ragaszkodó királyi családhoz. Katasztrofális ötletnek bizonyult a házasságuk, amelynek negatív hatásai máig sem szűntek meg. Harry herceg édesapjának személye körüli bizonytalanság is csak növelte a bajt, és napjainkig pletykák tárgya. Ha megnézzük James Hewitt fotóját, akkor eléggé szembetűnő Harry herceg és Diana egykori szeretője közötti hasonlóság. Vagyis a szóbeszéd nem tűnik alaptalannak. Harry házassága pedig valóságos csapás a családra, hiszen felesége, Meghan Markle származása miatt korlátlanul rasszistázhatja a famíliát. Pedig a szomorú történet annak idején mindössze azzal kezdődött, hogy Diana egyszerűen nem illett az uralkodóházba. A film azonban jó apropót teremt a királyi família kritizálására, valamint a monarchia szétzilálására, de lehet, hogy egyesek számára éppen ez a cél.

Kristen és Diana:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Archívum Kapcsolat