FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

Tiltott zónák

Kínzások a Diego Garcia-szigeten

 Sötét tikokat őriz a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Diego Garcia trópusi korall-atoll. A brit és amerikai kormányok eltávolították a lakosokat a szigetről 1968 és 1973 között, hogy létrehozhassanak egy titkos amerikai katonai bázist. A helyieket Mauritiusra és a Seychelles-szigetekre telepítették.

Jelenleg is az Amerikai Egyesült Államok kormánya bérli, vagyis a fennhatósága alatt áll. Már 1973 óta különféle katonai létesítményeket üzemeltetnek a területén, a sziget ezért nem látogatható. Az amerikai CIA, Nagy-Britannia és más szövetségesek támogatásával elrabolt embereket a Diego Garcia-sziget titkos börtöneiben kínozták. A brit külügyminiszter Jack Straw 2005-ben kijelentette, hogy az állítások nem igazak. Majd három évvel később a kormány elismerte, hogy a CIA valóban kínozott itt embereket, de a legtöbb bizonyíték elveszett, mivel a "vízkár" megsemmisítette a dokumentumokat.

Az Északi Sentinel-sziget lakói nem baráságosak, sőt megölik az odalátogatókat. A szentinelézek az utolsó izolált pre-neolitikus törzs a világon.

Bárki, aki közeledik a szigethez éles nyílvesszővel találkozik, ami lehetetlenné teszi a partra szállást. Itt él az utolsó kőkorszaki törzs, amely még nem lépett kapcsolatba a külvilággal. Úgy gondolják, hogy a szigeten mintegy 200 ember lakik elzártan.
Két férfi 2006-ban illegálisan halászott a sziget partjainál, elaludtak a csónakban, és a helyiek meggyilkolták őket. Az Andamán- és a Nicobár Ökológia Társaság megerősítette ezt az információt. A környéken halászók azt mondták, hogy megpróbálták figyelmeztetni a férfiakat a veszélyre, de nem reagáltak, valószínűleg részegek voltak. A hajójuk kisodródott a sekény vízbe, ahol megtámadták és megölték őket a szentinelézek. Az incidens óta a jogszabályok szerint az idegen halászoknak 5 kilométert távolságot kell tartani a parttól.

 


 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz