g

e


Németország növeli dominanciáját az EU-ban, míg Párizs francia munkanyelvet akar!

 

Egyre bonyolultabb a kisebb országok helyzete az Európai Unióban. Amióta a britek kiléptek az EU-ból, Németország mind jobban előretör. A német újraegyesítés után jelentősen megnövekedett az ország befolyása. A régi Nyugat-Németország 62 millió emberrel nagyjából akkora volt, mint Franciaország, az Egyesült Királyság vagy Olaszország. Jelenleg a lakosság száma több mint 83 millió, az unión belüli német irányítás pedig egyre erősödik.
A vétókat a nagy országok nem veszik jó néven. A magyar, a lengyel, a holland vagy a dán kifogásokat Berlinben megpróbálják elhárítani. A német ellenőrzés alatt álló EU pedig nem a legjobb üzenet. Olaszország nem szólhat bele a küzdelembe, mert túlságosan leterhelt és gyenge. A harcos britek pedig új útra léptek. A Brexit utáni Európában egyre kevésbé érezhető az országok egyenrangúsága, viszont szembetűnő Németország erősödő dominanciája.

Eközben Párizsis is nyomul a maga módján. Azt akarja, hogy az angol helyett a franciát használják az Európai Unió hivatalos „munkanyelveként”, amikor 2022-ben átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét - árulta el egy Politicónak nyilatkozó diplomata.
A legfontosabb megbeszéléseket munkacsoportokban franciául folytatják majd. Az uniós diplomata a Daly Telegraphnak elmondta, hogy az ülésekről francia nyelven készülhetnek feljegyzések, és a fordításokat nem mindig garantálják majd.

Az Európai Uniónak összesen 23 hivatalos nyelve van, noha a tagállamok száma 27. Ennek oka, hogy egyes országokban ugyanazt a nyelvet beszélik, mint például Németországban és Ausztriában, vagy Belgiumban, valamint Franciaországban. A munkanyelv jelenleg az angol, a francia és a német. Ez azt jelenti, hogy az összes hivatalos dokumentumot lefordítják erre a három nyelvre, és ha néhány képviselő kéri, akkor a többi iratra is sor került eddig. Valójában azonban egyetlen értekezleten sem beszél senki németül, és csak ritkán használják a francia nyelvet. Szinte mindig angolul zajlanak a tárgyalások. A britek távozása után Párizs most azt akarja, hogy ez megváltozzon. Azt szeretné, hogy az elkövetkező hat hónapos elnökségük alatt az összes jegyzet és jegyzőkönyv, továbbá a Tanácstól, vagyis a kormányokat képviselő testülettől, valamint a Bizottságtól érkező összes levél franciául készüljön. Ez a furcsa törekvés azonban jelentős zavart okozhat a működésben. Sőt az is kérdéses, hogy megtehetik-e ezt a franciák, vagy csak mindez üres erőlködés. A német és a francia igyekezetek nem az egységesebb EU irányába mutatnak. 

 

 Archívum Kapcsolat