FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

Az eBay kereskedő portál atyja

 


Azt mondják, hogy a gazdagsághoz olykor elég a jó ötlet. A 28 éves Pierre Omidyar leült a számítógépéhez egy derűs hétvégén még 1995-ben, és megírta az eBay néven ismertté vált vállalkozásának internetes kódját. Omidyart az eBay, vagyis az online piaci tevékenysége már 31 évesen milliárdossá tette. Azóta a kaliforniai San Jose-ban működő vállalata 31.500 alkalmazottal és 14 milliárd dollár bevétellel rendelkezik.

Minden országban sok százezren vásárolnak és árusítanak a portálján viszonylag elfogadható regisztrálási díj fejében. Omidyar lehetővé tette, hogy bárki kereskedhet és gazdagodhat a segítségével, csak egy remek ötlettel kell előrukkolni. Pierre Omidyar portálja rendkívül népszerű. Az online eladók furcsa dolgokat kínálnak megvételre, és fura módon azok el is kelnek. Az eBay lerombolta a hagyományos értékesítés szabályait. Nem számít, hogy ki vagy, hol élsz, hogyan nézel ki, a lehetőségeid határai kitolódtak. Kizárólag a kereslet és kínálat határozza meg a piacot. Omidyar természetesen hatalmas összegeket költött portálja népszerűsítésére is, hogy felkeltse az emberek figyelmét.

Ma Omidyar 52 éves. A párizsi születésű iráni férfi jelenleg már amerikai vállalkozó. Szülei a jobb élet reményében települtek át egykor Franciaországba. Anyja akadémikus, a nyelvi tudományok doktora. Apja sebész, aki urológusként dolgozott, majd munkát kapott a Johns Hopkins Egyetemen, emiatt költözött a család az USA-ba. Mindez azonban még Omidyar gyermekkorában történt. 
Omidyar házas és büszke családapa. Feleségével, Pamela Wesley-vel együtt létrehozta 2004-ben az "Omidyar Hálózatot", ami jótékonysági akciókkal segíti a nonprofit szervezeteket világszerte. Pamela és Pierre elégedetten neveli három gyermekét, miközben folyamatosan fejleszti a cégeiket is.
Omidyar újabb ötlettel állt elő 2010-ben, amikor elindította a Honolulu Civil Beat internetes oknyomozói hírszolgáltatást. Ennek az online lapnak a munkatársai a Hawaii szigeteken előforduló bűncselekmények felderítésével foglalkoznak. A hírmagazin Hawaii-ban három egymást követő évben a "Legjobb hírek weboldala" lett. Az a cél, hogy a szigetek egyre jobb lakóhellyé váljanak.
Elgondolkoztató azonban, hogy a portál működtetéséhez Omidyar folyamatosan támogatást kér a polgároktól és a szervezetektől, holott másik nagyvállalkozása számos vállalkozásnak nyújt pénzügyi segítséget. Sokszor találkozunk hasonló esettel, ami megerősíti, hogy a jótékonykodás lényegében azt jelenti, hogy a tulajdonosok egy kis támogatás fejében jelentős összegeket írnak le az adójukból. Az Omidyar--csoporton keresztül a házaspár évente több mint 1 milliárd dollárt adományoz, valamint fektetett be nonprofit szervezetekbe, amelyek gazdasági, társadalmi és politikai fejlesztésekre összpontosulnak.

Az ebay főhadiszállása San Jose-ban:

 

  

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz