Archívum Kapcsolat

 

Einstein dédunokái szinte "láthatatlanok"

 

Albert Einsteinnek, a világ egyik leghíresebb elméleti fizikusának három gyermeke közül kettő különösen sokat szenvedett. Első utóda, Lieserl Marić törvénytelenül jött a világra. A szerb származású Mileva Marić ugyanis családja engedélye nélkül tartott kapcsolatot a 22 éves Einsteinnel. A lány terhes lett megszülte a kislányát, de félt a társadalmi kivetettségtől, ezért elhagyta őt, és létezését éveken át titokban tartották. Az elhagyott kislány élete szomorú véget ért. Michele Zackheim amerikai író "Einstein lánya" című könyvében (1999) publikálta, hogy a gyermek Down-szindrómával született. A kislányt valószínűleg anyai nagyszülei nevelték Szerbiában, de 1903-ban skarlátot kapott, továbbá akut baktériumbetegségtől is szenvedett, ezért 21 hónapos korában meghalt. Ugyanabban az esztendőben Albert Einstein feleségül vette végre a rendkívül tehetséges, tudós Milevát. Majd a következő év májusában megszületett a második közös csemetéjük, Hans Albert. Most mégis először a másodszülött fiuk, Eduard tragikus sorsát idézem fel.


Eduard Einstein Zürichben született 1910-ben, és zenei tehetsége ellenére pszichiáternek készült, ám 20 évesen skizofréniát diagnosztizáltak nála. Bátyja, Hans Abert Einsten szerint az elektrosokk kezelések teljesen tönkre tették. Miközben az anya mindent megtett, hogy Eduardnak a lehető legjobb sorsa legyen, az apa, Albert Einstein a karrierjére összpontosított, és azt mondta, hogy a fiú egy "megoldatlan probléma". Eduard betegsége stagnált, és egy alkalommal azt mondta az apjának, hogy utálja, ezután a fizikus soha többé nem látta. Édesanyja, Mileva 1948-ban meghalt, attól kezdve a Burghölzli Pszichiátriai Klinikán élt a beteg férfi, végül 55 évesen sztrókot kapott és meghalt. Albert Einstein mindig azzal vádolta Milevát és családját, hogy "rossz génekkel rendelkeznek", soha nem ismerte el, hogy saját családja sem bizonyult problémamentesnek.

e

Mileva és Albert egyetlen közös, egészséges gyermeke, Hans Albert Einstein 1904-ben született. Bár életének egy pontján rosszul alakult a kapcsolata az apjával, a tudós mégis nagyon szerette őt. Miközben Einstein a berni Szabadalmi Hivatalban dolgozott, gondoskodott a fiúról. Hans Albert független, intelligens és rendkívül tisztességes fiatalemberré vált. A kaliforniai Berkeley Egyetemen hidraulikamérnök professzorként dolgozott. Az Amerikai Építőmérnökök Szövetségének adatai szerint az 1930-as évek végétől kezdve, lényegében öt évig élt Greenville-ben, majd Hans Albert Einstein elhagyta Dél-Karolinát, és a kaliforniai Technológiai Intézetben folytatta munkáját. A halálozási nyilvántartás szerint 1973-ban, 69 éves korában halt meg a Woods Hole-ban (Massachusetts), és az ottani temetőben nyugszik.

 
Hans Albert Einsteinnek négy gyermeke volt. Klaus fia hat éves korában meghalt. David 1939 októberében látta meg a napvilágot, de novemberben már elhunyt. Lányát, Evelynt örökbe fogadta. Azt beszélték róla, hogy valójában Hans apjának, Albert Einsteinnek és egy táncosnőnek a törvénytelen gyermeke, ám ezt hivatalosan nem erősítette meg a család. Evelyn szegénységben élt, és felháborodottan nyilatkozta a CNN-nek, hogy apja, vagy nagyapja, Albert Einstein több milliós vagyonát a Jeruzsálemi Egyetemre hagyta. Evelyn végül nélkülözések közepette hetvenévesen halt meg.

Hans Albert elsőszülött gyermeke, Bernard Ceasar Einstein (1930 - 2008) azonban egészségesen felnőtt. Svájci-amerikai mérnökként biztosította a család további fennmaradását. Összesen öt gyermeke született, akik valamennyien a fizikus Albert Einstein dédunokái, és jelenleg is a világ különböző pontjain élnek.

 

 

 

A 65 esztendős Dr. Thomas Martin Einstein  aneszteziológus orvosként dolgozik a Santa Monica-i UCLA Orvosi Központban, az Egyesült Államokban.

Paul Michael Einstein zeneszerző, és hegedűművész feleségével Franciaország déli részén él. Paul fellépett a Német Fizikai Társaság ünnepségén 2004-ben, amit Einstein 125. születésnapja alkalmából tartottak Ulmban, ahol világhírű dédapja, Albert Einstein született. Egyebet sajnos nem igen lehet tudni Paulról.

Eduard (Ted) Einstein, Bernhard harmadik fia 1960-ban született. Főiskolai tanulmányai helyett építőipari munkásnak tanult. Jelenleg számos bútorraktárt és kiskereskedelmi bútoráruházat működtet Los Angeles körzetében, ahol feleségével és gyermekeivel él. Ted egyszer megjelent egy új Oldsmobile kocsibemutatón, ügyesen felbecsülte az egyik autó értékét, és viccesen kijelentette: "Nem kell Einsteinnek lenni ahhoz, hogy kitaláld".

Bernhard Ceasar Einstein egyetlen lánya, Mira Einstein Yehieli 1965-ben született, és Izraelben él családjával. Állítólag csinos és zeneileg is tehetséges a hölgy, a férje szintén zenész. Bernhard utolsó gyermeke, Charly Einstein 1971-ben jött a világra. Családjával Svájcban lakik, ahol egy gyermekkori barátja szerint számítógépes játékkal foglalkozott, és a termékeket saját boltjában árusította, amelynek neve "Einstein's World". Később egy nagy svájci kórház szóvivőjeként dolgozott. Egyik online bejegyzésében Charly arról írt, milyen érzés Albert Einstein leszármazottjaként élni: "Úgy tűnik, hogy az emberek őt valamiféle Istennek képzelik. Ezért sokan úgy néznek rám, mintha Isten dédunokája lennék. Hogy őszinte legyek, ez nagyon furcsa és idegen érzés számomra."
Albert Einstein utódai nem lettek világhírű tudósok, viszont sokat szenvedtek, kínlódtak közismert vezetéknevük miatt. Valószínűleg ezért kerülik a nyilvánosságot, és viszonylag rejtve élik életüket. Nap mint nap tapasztaljuk azonban, hogy egyes celebek fényűző világot teremtenek maguknak felmenőik jóval szerényebb hírnevéből. Az Einstein dédunokáinak pedig vitathatatlanul volna miből profitálni.