FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

Bosnyák muszlimé a Zrínyiek és Erdődyek hajdani birtoka

 

A bosnyák muszlim, Enver Moralić Horvátország egyik leggazdagabb embere. Bár bázisa Németország, ahol felesége és gyermekei élnek, amikor békére vágyik, mégis a horvátországi Štakorovecbe megy, ahol 18-dik századi kastélyában piheni ki fáradalmait. Sok időt tölt a szőlőültetvényein is, hiszen mindig arról álmodott, hogy Horvátországban földet birtokolhat.
Enver Moralić Kotorból származik, gyermekkorát és ifjúságát Banja Lukában töltötte. Boszniai édesanyja egyszerű háziasszonyként éldegélt, apja pedig sofőrként dolgozott. A bosnyák férfi agronómusként végzett Zágrábban. Egy ideig Németországban dolgozott, majd felépített egy hatalmas üzleti birodalmat, ami több országra kiterjed. Számos vegyipari cég, egy olajmező- és műanyaggyártó társaság tulajdonosa Kazahsztánban, Vegyiüzemeket működtet Szlovéniában, továbbá ingatlanokat birtokol Kanadában, és nikkelbányát vett Oroszországban.

"Nem pénzt keresni jöttem Horvátországba, hanem költeni" - nyilatkozta a sajtónak az üzletember. Enver Moralić az 1990-es évek közepén vette meg a horvátországi Božjakovinában lévő birtokot, ahol bort termel Zágrábtól mintegy tizenöt kilométerre.  A božjakovinai Štakorovec birtok megszerzésével háromezer hektár földterülethez jutott. Franjo Tudjman, akkori horvát miniszterelnök azt mondta, hogy egy muzulmán nem vásárolhat földet. "Oké. Nem zavart. A pénzt visszaváltották nekem, és elfelejtettem a történetet. Tudom, hogy minden privatizációban különféle érdekek és szereplők dominálnak. Ám telt az idő és nem volt érdeklődés. Végül mégis megállapodtunk. Nem jelentett problémát." - állította az üzletember a sajtónak.


Nem véletlenül választotta ezt a pompás birtokot és kúriát, hiszen nemesi családok éltek itt korábban. A 17. században a Zrínyiek tulajdonában volt, az 1800-as évek végétől Štakorovec lett az Erdődy grófi család székhelye. Enver Moralić szerint az ingatlan Leo Tolsztoj orosz író Jasznaja Poljana-i birtokára emlékezette, és ez inspirálta őt. A tágas gyönyörű terület elbűvölte.
Amikor nem tartózkodik birtokán, akkor Németországban, Svájcban vagy Dubrovnikban tölti az idejét. A luxusotthonán kívül Enver Moralić a Cavtatban található Racic hajógyárnál egy nyári rezidenciát is létesített. Továbbá néhány évvel ezelőtt 8,2 millió kunáért megvásárolta az elhanyagolt állapotú, reneszánsz Giorgi-kastélyt az Ombla folyó mellett, Dubrovnik közelében.
Enver Moralićnak két fia és két lánya született. Maxim, a fiatalabb fia az asszisztense, részt vesz az ügyeinek intézésében, és benne bízik a legjobban. Zafir az idősebb fiú az Association társalapítója, amely mentális egészséggel küzdő embereket segít. Dunja és Zinajda lányai házasok, és mindketten Németországban élnek, csakúgy, mint német származású felesége, Roswithe. Enver Moralić vagyona már európai szinten is figyelemre méltó.
Reggelként hét óra körül felkel, megnézi a német híreket, és ha jó az idő, elmegy és lovagol a különleges szépségű ingatlanon. Ezt egy parasztreggeli követi, azután elolvassa a sajtót, általában reggel tízig nem válaszol telefonhívásokra. Szeret sétálni a kutyáival, kedveli a teniszt, és imád aludni. Végülis királyként él a muszlim Moralić Horvátországban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz