FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

 

Privát háborúk!
Erik Prince magánhadserege

 

A világ legnagyobb privát katonai vállalkozása, rejtve, a színfalak mögött dolgozik. Küldetései ritkán kerülnek reflektorfénybe. A magán zsoldos sereg, a "Blackwater" (azaz feketevíz), mára a sokkal jobban csengő "Academi" nevet használja. A társaság célja titkos akciók végrehajtása óriási összegekért.

Erik Prince amerikai multimilliomos alapította a zsoldos céget. A férfi gazdag családból származik apja, Edgar Prince milliárdos üzletember volt, aki szívrohamban elhunyt 1994-ben. Erik az amerikai haditengerészeti akadémián végzett, majd 1992-ben diplomázott a minnesota-i Hillsdale College-ban. Ezután a Fehér Házban gyakornokként dolgozott George HW Bush elnöksége idején. Az üzletember Michiganből származik, de munkája eljutatta őt a világ számos országába, főként a Közel-Keletre, így az Egyesült Arab Emírségekbe is. Kiváló kapcsolatokkal rendelkezik, többek között az amerikai kormányzattal és a Központi Hírszerző Ügynökséggel.

Zsoldos vállalkozásának először Donald Rumsfeld lapátolta a dollármilliókat, majd Bush elnök tartott rá igényt a terror elleni nemzetközi háborúiban, később Obama is elfogadta szolgálatait. Prince lényegében egy CIA-s munkacsoport részévé vált, amit terroristák likvidálására hoztak létre, ám valakik a nevét kiszivárogtatták a sajtónak.

Prince a hadsereg építéséhez megvásárolt egy 7000 hektáros, hatalmas mocsaras területet Észak-Karolina és Virginia határában, ez a kiképzőbázis napjainkban is a zsoldosok menedékhelye. Itt teremtette meg a "Blackwatert", amit a mocsár tőzegszínű vizéről nevezett el. Ez valóban stílusos, hiszen Prince ingoványos talajra lépett. A ma már "Academi" vállalkozás tengeri és légi haderővel is rendelkezik, ami egy magánszemélynek igen jelentős hatalmat teremt. A társaságot 2010-ben  Prince eladta, amit magánbefektetők egy extravagáns csoportja vásárolt meg, és köré építette az "Academi"-t, az új vállalatot. Az "Academi" igazgatósági tagjai közé tartozik John Ashcroft egykori főügyész, a Fehér Ház korábbi jogtanácsosa, Jack Quinn, nyugalmazott tengernagy, Bobby Ray Inman, a NSA hajdani igazgatója és Red McCombsa texasi üzletember.
Ezután Erik Prince szolgálataira Abu Dhabi koronahercege tartott igényt, így 2010-ben oda is költözött. Az Egyesült Arab Emírségekben 800 tagú külföldi csapatot irányított még az "arab tavasz" előtt.


Prince jelenleg a "Frontier Resource Group" magántőkés társaságot vezeti. A cég főként Afrikára összpontosít, ezért megvett két kenyai repülési társaságot, a Kijipwa Aviationt és a Phoenix Aviationt, hogy logisztikai szolgáltatásokat nyújtson az ország olaj- és gáziparának.
Kétségtelen, hogy a harci cselekményekre megbízást adó különböző kormányok mindig igyekeznek felügyelni a zsoldosok működését. Mindenütt azt kívánják, hogy a saját államuk törvényeinek megfelelően járjanak el.


A kormányoknak és a milliárdosoknak azért előnyös a zsoldosok alkalmazása, mert ha nyilvánosságra kerül valamelyik kellemetlen, titkos akció, akkor legfeljebb nem ismerik el, hogy ők adták a megbízást. Ám ezzel kétségtelenül zsarolhatóvá is válnak, hiszen a haderő tulajdonosa és irányítója leleplezéssel fenyegetheti a megbízót. Tény, hogy mindkét fél rendelkezik adu ásszal, de a magánhaderő működése sok veszélyt hordoz magában. A zsoldosok annak dolgoznak, aki meg tudja fizetni a szolgálataikat a piszkos háborúkban. Ráadásul a katonai vállalkozások egymással is versengenek. Számos zsoldos céget hoztak létre az USA-ban, az Egyesült Királyságban, de szép számmal működnek Dél Afrikában, amit ott főként magánbiztonsági társaságoknak neveznek. Úgy hírlik, hogy nagy a kereslet irántuk.

A zsoldos haderők ma is főként Afrikában és a Közel-Keleten ügyködnek. Nem csoda, hiszen a válságzónák számukra óriási üzleti lehetőséget jelentenek.
Tény, hogy a magánsereg tagjai embereket ölnek, fegyverekkel üzletelnek, és hatalmas profitért dolgoznak. Erik Prince most az afganisztáni háború irányítását szeretné megszervezni, magánseregek segítségével. Hivatalosan ezt még nem hagyták jóvá. Lám, lám, ki gondolta volna korábban, hogy ma már a háborúk is privatizálhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz