FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 
 

Otthonfarm a városban

 

 

jEgy szingapúri építészeti cég, a Spark tervezői szerint a nyugdíjasoknak olyan házat kellene építeni a városokban, ahol együtt lehetnek, és önfenntartóan gazdálkodhatnak. Ez a merész elképzelés sokak érdeklődését felkeltette. Óriási ötlet az épületeken a mezőgazdasági növények függőleges irányú termesztése. Ezen a módon a lakók viszonylag kis területen, teljes ellátásukról gondoskodhatnának, pénzhez juthatnak, és egyben hasznos elfoglaltságot is jelenthet számukra.
Szingapúrban az átlagnál gyorsabban öregszik a társadalom. A városokban az idős emberek a lakásaikba beszorulva nem tudnak gazdálkodni, sem termelni a szűkös területen.

 

 


zA Spark projektje azért is figyelemre méltó, mert az emeletes, hatalmas épület falain és belső udvarán egyaránt gazdálkodhatnak a lakók. A közös kertészkedés zöldebbé teszi a városokat, ezáltal csökkenhet a széndioxid kibocsátás, és növekedhet az esővíz felhasználása. Ez az ötlet elősegíti a fenntartható városi fejlődés megvalósítását.  Ültetés, válogatás, betakarítás, csomagolás, értékesítés és javadalmazás, ez lehetne a munkamegosztás lényege. A munkadíj pedig csökkentené a számlákat és az egészségügyi ellátás költségeit.
Szingapúrban az import 90 százalékát az élelmiszer-behozatal teszi ki, ezért az új módszerrel helyben garantálhatnák a  jó minőségű zöldségek és gyümölcsök termelését. Ezzel megoldódna az élelmiszerellátás, és az emberek virágos kertek között élhetnének. Stephen Pimbley igazgató szerint bárhol a világon hasznos lehet egy ilyen közösség kialakítása.


Az épület arculatát meghatározó görbe vonalak a föld formáit idézik.
 

 

 

 

 

 
   
 
 
www.cadizmedia.hu © 2015. Minden jog fenntartva
Design: C@diz