FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 


Hallucinációt okozó orosz fegyver

 

Az orosz haditengerészet új, hatékony fegyverrel szerelte fel két fregattját. Az 5P-42 Filin vizuális optikai rendszer hallucinációt, dezorientációt és hányingert okozva akadályozza az ellenséget a célzásban. Bevetésekor gátolja a célba vett személyt a látásban, és neurológiai tüneteket okoz. A "Filin" védőpajzsot az "Integrál" kísérleti üzem fejlesztette ki, ami a "Ruselectronics" céghez tartozik. A konstrukció működése a fénysugárzás fényerejének modulációján alapul. A fényerő alacsony frekvenciájú ingadozása átmenetileg reverzibilis rendellenességeket okoz a látásszervekben, ami hallucinációt, szédülést és hányingert idéz elő. Ennek eredményeképpen az ellenség nem adhat le célzott lövést a legfeljebb kétezer méter távolságra lévő kézi lőfegyverekből. Lényeges tulajdonsága továbbá, hogy működésképtelenné teszi az éjjellátó eszközöket, az infravörös lézeres távolságmérőket és a rakétarendszereket, akár 5 ezer méter távolságból is.
Jelenleg a "Filin" rendszert a Kasatonov, valamint a Groskov admirális hadihajókon használják, amelyeken a gyári tesztelést is végezték. Korábban azt jelentették, hogy a fregattok a jövőben Szevasztopolban a Fekete-tengeri flottában teljesítenek majd szolgálot, de jelenleg még mindkettő az Orosz Föderáció északi kötelékének tagja.

Oleg Zhdanov katonai szakértő elmagyarázta, hogy a Filin lényegében egy régi szovjet fegyver modernizációja, amit korábban a csecsen mesterlövészek elleni
küzdelemben használtak. A korszerűsítés után lehetővé vált, hogy haditengerészeti hajókon is alkalmazzák. A katonai szakértő nem tartja elég hatékonynak a tengeri flották csatája esetén, mert a Filin szerinte közelharci rendszer. A hajók közötti csaták viszont nagytávolságú tüzérségi párbajjal kezdődnek. Zhdanov szerint további gond, hogy a fegyver nem lesz elég eredményes az esőben, a hóban, a ködben vagy a tengeri szélben, amely porlasztja a vizet, mivel a rendszer lézersugárzáson alapul.
Kifogásolta továbbá, hogy helyrehozhatatlanul károsíthatja azoknak a katonáknak az egészségét, akik ellen bevetik. A lézer kiégetheti a szem szaruhártyáját, és ezután legfeljebb az oldalirányú látás maradhat meg, rosszabb esetben vakságot okoz. A katonai szakértő úgy véli, hogy kiszámíthatatlanok a következmények. Megismerhettük tehát azt a bizar állítást, hogy az új orosz fegyver káros az egészségre, de halált nem okoz. Nahát, nahát...

Eddig már két fregattra szerelték fel az új orosz fegyvert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz