g

e
Aron Flam szerint Svédország a mítosszal ellentétben a náci Németország oldalán állt!

 

Júniusban négy fegyveres rendőr lefoglalta Aron Flam svéd író és stand-up humorista "Ez egy svéd tigris" című könyvének teljes készletét. Flam a műben azt állítja, hogy a semlegesség leple alatt Svédország szándékosan és következetesen segítette a náci Németországot a második világháború idején. Jelentéktelennek minősíti a svédek igyekezetét, ami a zsidók üldöztetéstől való megmentésére irányult, és kifogásolja, hogy sok történész ezeket a törekvéseket erősen eltúlozta. Flam kissé ironikusnak tartja, hogy a svéd állam elkobozta egy olyan svéd írónak az alkotását, aki történetesen zsidó, és aki a második világháború alatti svéd-német náci együttműködést kritizálja.
Ez a könyv egy történelmi kutatómunka eredménye, és a szerző azt állítja, hogy Svédország a nemzeti mítosszal ellentétben a fasiszta Németország oldalán állt. Aron Lamm, az Epoch Thimes publicistája, akinek neve hasonlít Aron Flamére, de valójában semmi közük egymáshoz, úgy véli Flam könyve egyértelműen tényeken alapul.
f"Az SKF svéd vállalaton keresztül bonyolítottuk a golyóscsapágy-exportunkat, ami annak idején a Riksbank, és a kormány ellenőrzése alatt állt, de valójában Németország fegyverkereskedői voltunk. Diszkriminatív intézkedéseket hajtottunk végre a zsidók ellen Svédországban a háború előtt és alatt. A háború után halogattuk az ügy tisztázását és diplomáciázgattunk, hogy elkerüljük az elvett arany visszaszolgáltatását jogos tulajdonosainak. Csiszoltuk nemzetközi imázsunkat, és megsemmisítettük a bizonyítékokat. Egyszerűen amorálisan cselekedtünk, hogy megvédjük magunkat. Mindez nagyon jól működött, de úgy tűnik, rossz lelkiismeretet hagyott maga után." - írta Lamm a könyvértékelőjében.
A náci Németország térnyerése együtt jár a svéd jóléti állam felépítésével. Per Albin Hansson (1932 és 1946 között kétszeres miniszterelnök) és szociáldemokrata kormánya fegyvereket értékesített a németeknek, amiért aranyat kapott, ezt azután eladta a svéd népnek. Így a piszkos ügylet megtisztult.
Flam szerint a svéd kultúrát lényegében a hallgatás, a konfliktuskerülés, a passzív agresszió és a kollektivizmus jellemzi. A svéd ügyészség az elkobzott 2000 kötetet végül augusztusban visszaszolgáltatta az írónak, de jogsértéssel vádolja, azt állítva, hogy a könyv borítóján látható, kék és sárga svéd nemzeti színeket viselő tigris használatával Flam szerzői jogot sértett. A humorista azonban azzal érvelt, hogy az „Ez egy svéd tigris” című könyvének borítóján az állat szvasztikát ábrázoló karszalagot visel, és náci tisztelgést mutat be, ezért ez az ábrázolás szatírának minősül nem lopásnak. A "svéd tigris" kifejezés egyébként nemcsak az állatot jelenti, hanem a csendben maradást, és a mély hallgatást is.

Az eredeti tigrises képet Bertil Almqvist művész készítette 1941-ben, ami Svédország háború alatti csendjének jelképe volt és maradt. A szerzői jog tulajdonosa jelenleg a Katonai Készenléti Múzeum, és ez a szervezet jelentette fel Aron Flam író-humoristát a rendőrségen. A peres eljárás 2020. szeptember 24-én megkezdődött. Természetesen a szerzőt nem azért perlik, mert Svédországról valótlan tényeket állít, hanem azért, mert szerzői jogot sértett. Egyesek szerint a tigrises kép eléggé átdolgozott ahhoz, hogy önálló alkotásnak tekinthessék. Aron Flam szerint az ellene indult eljárás egy vicc, amit a hatóságok ürügyként használnak a szólásszabadság elnyomására. Döbbenetes, hogy Flam Svédországra vonatkozó állításaival senki sem foglalkozik, kizárólag a tigrisábrázolás szerzői joga a fontos. A svédek most is hallgatnak, és büntetni akarják azt, aki szólni merészel.

A Göteborgs-Posten arról tudósított nemrég, hogy Flam válaszul elindította a Kickstarter kampányt, vagyis a tigris új verziójának közzétételével reagált a vádiratra. Ezúttal a tigris börtönruhát, valamint zsidócsillagot visel, és az egyik hátsó mancsára láncolt béklyó golyót vonszol maga után. A felírat: Ez egy svéd bűnügy.
Manne Gerell, a Malmöi Egyetem kriminológusa is bekapcsolódott a vitába, és azt nyilatkozta SVT Nyheternek, hogy ma az egykor békés svéd egyetemi város, Uppsala például olyan hely, ahol az egy főre eső fegyveres támadások száma a legmagasabb Svédországban. A hatóságok hagyták, hogy a bandák elszaporodjanak. "Talán itt volna az ideje, hogy a svéd kormány kevesebb forrást fordítson a nyugdíjasok és humoristák üldözésére, és inkább az erőszakos bűncselekmények elleni küzdelemmel törődjön." - közölte Gerell professzor.

Bertil Almqvist műve, ez az eredeti alkotás:

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat