g

e


Follett támogatja a Bretagne-i székesegyházat, közben a menye beperelte az írót

 


Ken Follett (71) walesi író a "A katedrális " című könyv világhírű szerzője még 2019-ben bejelentette, hogy a párizsi Notre-Dame tiszteletére írt művének szerzői jogait a francia Örökségvédelmi Alapítványnak adományozza. A "Notre-Dame" című alkotás szerzői jogából származó 148 ezer eurót az alapítvány a Dol-de-Bretagne-i Szent Sámson-székesegyház renoválására fordítja. Közben Ken Follett ellen nemi diszkrimináció miatt pert indított a menye.

A világhírű írót megrendítette annak idején a Notre-Dame leégése, ami arra késztette, hogy felajánlja a "Notre-Dame" című könyvének bevételét az újjáépítéshez. Ám a csodás katedrális renoválásához már elég támogatás érkezett, ezért úgy döntött inkább a Szent Sámson-székesegyház helyreállítását segíti. Ez az épület a Bretagne-i gótikus építészet zászlóshajója, és 1840 óta történelmi műemlékként szerepel, de sajnos rendkívül rossz állapotban van. A 2,4 millió euró összegű munkálatokat 2019-ben kezdték el, a felújítás várhatóan 2024-ben fejeződhet be. A gyönyörű templomot egy walesi, cardiffi püspök tiszteletére építették, aki 548-ban érkezett a területre, és kolostort épített a vidéken. A Szent Sámson-székesegyház lenyűgöző értékekkel rendelkezik. Az ólomüvegablakok szépsége mit sem változott az idők folyamán.

"Walesi vagyok, aki nagyon szereti Franciaországot. A székesegyházak ihlették A katedrális című művem, ami az egyik legolvasottabb regényem" - nyilatkozta. A világhírű Ken Follett számos történelmi kalandregény szerzője, ebben az alkotásában a képzeletbeli Kingsbridge-székesegyház leégését tárta az olvasók elé. Elmesélte azt is, hogy több ezer ember, miként építette fel puszta kézzel a templomot.

A nagyvonalú és gazdag Ken Follettet azonban éppen családja köréből érte támadás. Az írót és feleségét, Barbarát (a hajdani munkaügyi minisztert) ugyanis beperelte Caroline Follett ügyvéd. A hölgy egyébként Ken Follett menye, aki nemi megkülönböztetés, "szex, házasság vagy transzneműség" diszkriminálása, valamint szerződésszegés és tisztességtelen felmondás miatt indított bírósági eljárást a házaspár ellen. Szerinte ugyanis igazságtalanul bocsátották el a családi vállalkozásból. Egy magát megnevezni nem akaró forrás "tragikusnak” minősítette a vitát, és azt mondta, hogy a gond Caroline és a néhai Emanuele Follett, vagyis az író fiával kötött "rendellenes" házasságból ered. A londoni Központi Munkaügyi Bíróság első nyilvános meghallgatását gyorsan zártkörűvé nyilvánították, amikor egy riporter belépett a terembe, majd ezután az ügyet el is napolták.

Tény, hogy Caroline férjhez ment a gazdag író első házasságából származó fiához, Emanuele Follett rockzenészhez. Ám még azelőtt szakítottak, hogy Ken Follett fia 2018-ban, 49 éves korában, leukémiában meghalt. A rockzenész Emanuele életének utolsó időszakában egy másik lánnyal, Kate Alliottal tartott kapcsolatot, viszont nem vált el.
Felesége, Caroline Follett ügyvédként dolgozott, majd bezárta irodáját London központjában, hogy a Waterwynchre-ingatlan porfolióra koncentrálhasson. Caroline korábban ennek az ingatlan projektnek a vagyonkezelőjeként szerepelt a családi üzletben, de 2019 január óta azonban már nem az alapkezelő társaság igazgatója. Caroline Follett (53) viszont férje halála után továbbra is használja a tengerparti, világtól elzárt 11 szobás villát, amit egy 26 hektáros völgy ölel körül. Régebben ez a vállalkozás "kizárólag nők" számára nyújtott elvonulási lehetőséget, amelyet Charlotte Church walesi énekesnő vezetett. Jelenleg az elegáns szobák, három éjszakára 3000 fontba kerülnek. Az értékes és különleges luxusvilla igazi menedék.  

Íme, a Waterwynchre-ingatlan, ahol Caroline Follett ügyvéd döntése szerint csak nők pihenhetnek:

 

 

 


 

  

Archívum Kapcsolat