FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 

Franco tábornok lánya beteg
A dédunokája viszont király akar lenni

 

 

 

Carmen Franco Polo hercegnő, az ismert spanyol diktátor, Franco tábornok és Carmen Polo y Martínez-Valdés gyermeke súlyos beteg. A 91 esztendős hölgy rákban szenved. Apja, Francisco Franco arra kényszerült, hogy átadja a hatalmat 1969-ben Juan Carlos hercegnek, aki a továbbiakban királyként irányította Spanyolországot. Franco tábornok 1975-ben bekövetkezett halála után a család vagyona drámaian lecsökkent. Ennek ellenére sikerült talpon maradnia a famíliának, és előkelő körökkel házasodtak. Carmen Franco szerint galíciai őseinek köszönhetően sikerült megőriznie humorérzékét, és mindig erős állóképesség jellemezte.

A hercegnő leánya, María del Carmen 1972. március 8-án feleségül ment Alfonso Anjou és Cadiz hercegéhez, a Bourbon-ház tagjához. Fiuk, az ifjú Louis Alphonse de Bourbon, Anjou hercege, aki egyébként a néhai spanyol Franco tábornok dédunokája, mindig közel állt nagymamájához, az idős Franco hercegnőhöz. Louis de Bourbon Madridban született, de jelenleg is spanyol-francia állampolgár. Louis apja Kolorádóban, egy síbalesetben halt meg még 1989-ben. Ezután a fiatalember pert indított a sípálya tulajdonosa ellen, és 1994-ben 150 millió peseta kártérítést kapott. Apja korai halála után úgy döntött, hogy a nagyszüleivel él Madridban. Az édesanyja, Carmen azonban továbbra is Párizsban lakik.

 

 

A 91 esztendős Franco hercegnő unokája, Louis ambiciózus, és még reménykedik a királyság visszaállításában, ily módon jogot formál a francia trónra is. Louis Alphonse néhány éve megházasodott, de az esküvőjén a spanyol királyi család egyik tagja sem vett részt. Bár hivatalos magyarázatot nem adtak, nem titok, hogy az akkori király, I. Juan Carlos nem hagyta jóvá unokatestvére követelését a nem létező francia trónra. Louis Alphonse  Bourbon ugyanis XIV. Lajos francia királynak is leszármazottja.

A súlyos beteg Franco hercegnő azt mondta, hogy nyugodtnak érzi magát a kezelések után. Ezen a nyáron együtt utazgatott legjobb barátnőjével, a kubai María Dolores Bermúdez de Castróval. Miközben hajókáztak a Karib-térségben, nagy fáradtságot érzett, amit először a korának tulajdonított, de kiderült, hogy a rák az oka. A hölgy méltósággal viseli a betegséget. A hajdani diktátor lányát egész életében diszkrét visszahúzódás jellemezte. Számos megrázkódtatás érte. Apját fasisztának bélyegezték, de érdekes módon a Franco família tagjai ennek ellenére rokoni kapcsolatba kerültek a spanyol és francia királyok családjaival.

 

 

 

 

 

 

 

 

Carmen Franco herecgnő, a néhai tábornok lánya

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz