FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 
 

 

A tankerkirály

 

 

 

John Fredriksen hajózási iparmágnás egy évtizeddel ezelőtt még Norvégia leggazdagabb emberének számított. Az adózástól irtózó milliárdos  2006-ban feladta állampolgárságát, a ciprusi adóparadicsom kedvéért. A házai mégis arról árulkodnak, hogy otthonának érzi Norvégiát, Nagy-Britanniát és Ciprust egyaránt, de főként Londonban él.

 


Ikerlányai, Kathrine és Cecilie Londonban születtek, és itt is nőttek fel. A lányok 23 éves korukban elvesztették édesanyjukat, aki rákban halt meg. zMég abban az esztendőben a Fredriksen-család 50 millió norvég koronát adományozott a rákkutatásra.
Jelenleg John Fredriksen üzemelteti a legnagyobb tartályhajóflottát a világon, ezért sokan napjaink Onassisának tekintik, bár tankerflottája lényegesen nagyobb, mint Aristotele Onassisé valaha volt.

A tehetséges Fredriksen, diplomája megszerzése után, hosszú időn át Ázsiában tanulmányozta a hajózási vállalkozásokat. Majd 2008-ban megalapította a Frontline hajózási társaságot, ami ma már a világ legnagyobb olajszállító vállalata. Tavaly Nagy Britannia 6-dik leggazdagabb embereként tartották számon, ugyanakkor Ciprusban is jegyzik, hiszen a sziget leggazdagabb embere.


Joh Fredriksen merészen kockáztat, és nem riad vissza a szabályok megsértésétől sem. Még 1985-ben a Gard norvég biztosítótársaságnak gyanússá vált, hogy Fredriksen tartályhajói különös módon elvesztették rakományaikat. Magánvizsgálatot kezdeményeztek, és ekkor előkerült az eltűntnek vélt hatalmas üzemanyagkészlet. A biztosító ezután átadta az ügyet a rendőrségnek. Az üzletember oszlói irodáiban nagy erőkkel házkutatást tartottak 1986 júniusában, majd a vizsgálat idejére azonnal őrizetbe vették, a legközelebbi munkatársaival együtt.

Ám jól fizetett ügyvédek hada védte az üzletembert, míg végül sikerült peren kívüli egyezséget kötnie. A hatóságok Fredriksent mindössze 2 millió norvég korona megfizetésére kötelezték, továbbá a biztosító társaságnak 800 ezer dollárt kellett megtérítenie. Bizonyára ez az eset is arra ösztönözte Norvégia egykori leggazdagabb emberét, hogy a biztonságos adómentes övezetet keressen vállalkozásainak.
Ikerlányai kedvelik a nyilvánosságot és a társasági életet.
Gyakran szerepelnek a sajtóban morcos papájukkal együtt.

A család rendkívül igényes, van villájuk Norvégiában, Cipruson és Londonban.

 

 

 
 
   
 
 
www.cadizmedia.hu © 2015. Minden jog fenntartva
Design: C@diz