FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 


 


Európa-ellenes mecsetkultúra

 

 

Ötemeletes luxusmecset építését tervezik a svájci Fribourgban a közeljövőben, noha a lakosság 2009-ben népszavazáson arról döntött, hogy az ott élő muszlimok nem építhetnek újabbakat a már meglévő mecseteken kívül. Fribourg a francia svájc része, 1613 óta püspöki székhely, és jelenleg is fontos katolikus központ.

Itt létesül majd a luxusmecset, amelynek földszintjén és az első emeletén két imahelyiséget létesítenek, az egyiket a férfiaknak, a másikat a nőknek. A 2-dik emeleten osztálytermeket alakítanak ki, a 3-dik szinten úszómedence, gőzfürdő, szauna és edzőterem épül. Végül a negyediken és az ötödiken befektetési intézményeket működtetnek majd. Valóságos kis állam létesül az államban, ahol a muszlim vallásúak saját elképzeléseik szerint élhetnek a svájci város szívében.
A hatalmas beruházáshoz legalább 3,7 millió svájci frank szükséges, más vélemény szerint 8 millióba is belekerülhet. A "La Liberté" újságírója arról érdeklődött, miből finanszírozzák az építkezést, hiszen a muzulmán vallás tiltja a kölcsönök használatát.


A "Fribourg Mosque Egyesület" léte lényegében a magánadományoktól függ, főként a közel-keleti országokból kapnak pénzt. A svájciak úgy gondolják, hogy ezek szerint a terroristákat támogató államok továbbra is finanszírozhatják svájci mecsetek építését. Simonetta Sommaruga svájci szövetségi tanácsos nem akarja, hogy a muszlimokat általános gyanakvás vegye körül. A Nemzeti Tanács nem tiltja meg az idegen államoknak, hogy a mecsetek építését közvetlenül vagy közvetve támogassák Svájcban. 


A svájci felsőház 2018 augusztusában elutasította azt a törvényjavaslatot, ami tiltaná a svájci török ​​vallási alapítványhoz tartozó mecsetek külföldi finanszírozását. Nem hagyták jóvá Lorenzo Quadrinak, a jobboldali Ticino Liga párt szenátorának az előterjesztését, hogy a svájci-olasz Ticino kantonban ne engedélyezzék a mecsetek külföldi finanszírozását. A felsőház kimondta, hogy tisztességtelen a muszlimok jogainak korlátozása. Most szabad az út a muzulmánok előtt. Az egyesület mintegy 35 mecset építését tervezi. A jövőben speciális iszlám központok létesülnek. Állítólag az építkezéseket többnyire a török kormányzat finanszírozza majd, de a pénzáramlás valójában ellenőrizhetetlen. Ráadásul az iszlamista prédikátorok is gondoskodnak a muzulmánok radikalizálódásáról Európában. Svájcban 400.000 muzulmán él, akiknek 80% a Balkánról és Törökországból származik.
Sokan azonban nem helyeslik a döntést, és az osztrák példát tekintik követendőnek, hiszen Sebastian Kurz kancellár erről a következőket nyilatkozta:

"A párhuzamos társadalmaknak, a politikai iszlámnak és a radikalizálódási tendenciáknak nincs helye hazánkban".


 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2018. Minden jog fenntartva
Design: C@diz