FŐOLDAL Archívum Kapcsolat

 

 

 


 

 

 

 

Ma sem tudjuk, ki ölette meg a máltai újságírónőt?

 

Éppen két éve gyilkolták meg Daphne Caruana Galizia máltai újságírónőt, aki a kiszivárogtatott Panama Papers alapján, a hazájára vonatkozó jogsértésekre hívta fel a figyelmet. Ma sem tudjuk, ki rendelte el a megölését. Az 53 éves nő autóját 2017 októberében felrobbantották. Férje és három felnőtt fia azóta sem tudott  megnyugodni. A meggyilkolt Daphne házastára is fontos személyiség. Peter Caruana Galizia ügyvéd a máltai kormány tanácsadójaként dolgozik. Helyi, és külföldi ingatlanok adásvételét intézi.

Daphne Caruana Galizia újságírónő a halála előtt nyilvánosságra hozta, hogy a máltai miniszterelnök és ismerősei - beleértve a feleségét és egyik miniszterét is - Panamában olyan vállalkozásokkal rendelkeznek, amelyek pénzmosásban és nagyszabású adócsalásokban vesznek részt. A néhai újságírónő fiai, Andrew, Matthew és Paul azóta is próbálják kideríteni, ki ölette meg az édesanyjukat.
Daphne legidősebb fia, Matthew Caruana Galizia  ugyancsak újságíró és szoftvermérnök. Öt évig a Vizsgáló Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ-nek) dolgozott. Ennek a Egyesült Államokban működő nonprofit szervezetnek 249 oknyomozó riportere több mint 90 ország területén próbálja leleplezni a korrupciót és az adócsalást. Ők hozták nyilvánosságra 2016-ban a Panama Papers, 2019-ben pedig a Paradise Papers dokumentumokat.

Andrew Caruana Galizia, az újságírónő középső fia kijelentett, hogy az anyja meggyilkolásának körülményeit felderítő nyilvános vizsgálóbizottság felállítását Málta miniszterelnöke az elmúlt tizenhét hónapban megtagadta. A rendőrség három máltait ugyan letartóztatott, de továbbra is az a kérdés, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot?
Mivel a vizsgálat országukban megrekedt, az európai intézményekhez fordultak, hogy nyomást gyakoroljanak a hazai hatóságokra. Végül, idén szeptemberben felállítottak egy háromtagú bizottságot. A máltai kormány szerint azonban a vizsgálatnak kilenc hónapon belül be kell fejeznie a munkát. Ám a Caruana Galizia család elégedetlen a miniszterelnök által kinevezett csapattal. Andrew a következőket nyilatkozta: "Az egyikük éppen azoknak a képviselője, akik ellen az anyám pénzmosás miatt vizsgálatot követelt. A másiknak a megélhetése a miniszterelnöktől függ. Ezek az egyértelmű konfliktusok megmérgezik a nyomozást".

Paul Caruana Galizia, az áldozat legfiatalabb gyermeke évek óta Londonban él, és keresztes hadjáratot folytat a Máltán működő korrupt politikusok, bűnözők, valamint a külföldi adócsaló milliomosok ellen. Azt nyilatkozta, hogy a szigetet a multinacionális vállalatok azért szeretik, mert itt az Európai Unión belül el tudják kerülni az adózást. A máltai Kereskedelmi Kamara papíron több tízezer külföldi társaságot regisztrált. A szigeten olyan sok szerencsejáték társaság működik, hogy megtermelik Málta GDP-jének 10 százalékát. Ezen kívül Pault az is zavarja, hogy 2014 óta legalább 800 000 eurós beruházásért cserében, minden gazdag külföldi beteheti a zsebébe a máltai útlevelet is. Nem világos azonban, hogy ha a migránsok tömegei papírok nélkül kaphatnak pénzt névtelen kártyákról és letelepedési lehetőséget Európában, akkor azok a külföldiek, akik jelentős beruházásokat visznek az uniós földközi-tengeri szigetre, miért ne kaphatnának máltai útlevet.
A sziget gazdasága az utóbbi években gyorsan fejlődött, de Paul szerint nincs olyan intézmény, ami vállalná a politikusok elszámoltatását. Nincs független sajtó, sem bírói kar. Édesanyja írt a kenőpénzeket elfogadó befolyásos emberekről, de a vádakat nem vizsgálták meg, és a rendőrség soha nem védte meg őt a fenyegetésektől.
"Úgy érezzük, hogy a családunk háborúban áll az állammal" - nyilatkozta a sajtónak Paul. Azért is elkeserdett, mert egyesek azt állítják róluk, hogy nekik is van mit rejtegetniük. Mi több azt a pletykát terjesztik, hogy a bombát a Galizia testvérek egyike tette édesanyjuk autójába. Ami lássuk be, hogy nyilvávalóan képtelenség.
A néhai újságírónő legidősebb fia, Matthew Caruana Galizia azt kifogásolja, hogy miközben Brüsszel aggódik a lengyel és a magyar igazságszolgáltatás függetlensége miatt, Máltára nem gyakorol nyomást. Matthew szerint a kis sziget nem kapja meg az EU-tagságától remélt védelmet, és külföldi magánérdekek eszközévé vált.

Matthew Caruana Galizia felszólította az Európai Uniót, hogy hozzon létre egy FBI-tipusú rendőri szervezetet a határokon átnyúló bűnözés leküzdésére. Azzal érvelt, hogy egy ilyen lépés megakadályozhatná, hogy más újságírók is édesanyja, Daphne Caruana Galizia tragikus sorsára jussanak.

A csodás kis sziget fővárosa, Valletta:

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2019. Minden jog fenntartva
Design: C@diz