g

e

Bill Gates globális
háborúja a készpénz ellen!


A készpénz teljes felszámolására törekednek bizonyos pénzügyi körök. A globális digitális fizetés bevezetését szorgalmazza Bill Gates és számos amerikai pénzügyi vállalat, hiszen ebből profitálnak. Ugyanakkor a készpénz eltávolításával ellenőrizhetővé válik minden cég és valamennyi állampolgár fizetési tranzakciója. Életünk minden mozzanata nyomon követhető lesz.

fKétségtelenül létezik racionális magyarázat a készpénz kivonására. Alexander Labak, a Mastercard Europe elnöke "Future Beyond Cash" című beszédében elmondta, hogy az érmék és a papírpénz előállítása túlságosan drága. Napjainkban a Mastercard, a Visa és Bill Gates is arra törekszik, hogy egyre nehezebbé tegye a készpénz felhasználását, Indiában pedig már megtartották a digitális átállás első főpróbáját.
Az indiai kormány 2016. novemberében minden 500 és 1000 rúpiás bankjegyet előzetes értesítés nélkül kivont a forgalomból. Ezzel ténylegesen eltávolította a készpénz 86%-át egy olyan országban, amely csaknem 90%-ban a készpénztől függött. Az embereket arra kérték, hogy az elértéktelenedett bankjegyeket adják át a bankoknak. Csak ahhoz a pénzhez jutottak hozzá, amit korábban a bankszámláikon helyeztek el. Ezzel a lakosságnak óriási veszteséget okoztak. A hivatalos magyarázat szerint, sikeresen korlátozták az árnyékgazdaságot, csökkentették a tiltott és hamis készpénz felhasználását, valamint gátolták a terrorizmus illegális finanszírozását, bár ez utóbbi az egyszerű emberek körében viszonylag ritkának mondható. A kormány döntése hónapokig tartó káoszt és készpénzhiányt idézett elő. Ráadásul az akció egy olyan országban történt, ahol a lakosság felének egyáltalán nincs bankszámlája. Nem csoda, ha az indiaiak többsége sajnos pórul járt.

Dr. Norbert Häring német közgazdász, a World Economics Association közgazdász-szövetség társalapítójának és társigazgatójának észrevételei figyelemre méltóak. "Schönes neues Geld" című, angolra is lefordított könyvében azt állította, hogy a Gates Alapítvány és az Indiai Reserve Bank (RBI) szorosan együttműködött a digitális pénzre való, részleges átállásban Indiában. Érdekes, hogy Nachiket Mor bankár az indiai Gates Alapítvány igazgatója, aki egyúttal a pénzügyi felügyeletért felelős RBI igazgatósági tagja is. A Wall Street Journal is megerősítette Häring állítását, hogy az indiai minisztérium kérte fel a "Bill és Melinda Gates Alapítványt", hogy kapcsolódjon be a pénz digitalizálási folyamatába.
Jelenleg a világ tranzakcióinak 85 százaléka készpénzben történik. Nem árt tudni, hogy az Európai Unió Bizottsága is támogatja a készpénz kivonását. A német Dr. Häring szerint a digitális tranzakciók elektronikus nyomot hagynak, ami lehetővé teszi a kormányoknak, de más szervezeteknek is, hogy megfigyeljenek mindenkit, továbbá nyomon követhessék az emberek mozgását, vásárlásait és kifizetéseit. Innentől kezdve nincs több titok. Készpénz híján nem lehet majd kifizetni a fusizókat sem, sőt a zöldségpiacokon sem tudnak majd számla nélkül árút eladni a kereskedők. Mindez valóban a gazdaság kifehérítéséhez vezethet.
Dr. Norbert Häring szerint, ha már nem lehet többé készpénzzel fizetni, akkor a bankszámla adataink életünk nyílt naplójává válnak. Bárki, aki megvizsgálja láthatja, hol jártunk, mit vettünk, mit tettünk, minden nap és minden órában. Ráadásul ezek az adatok évtizedeken át visszakereshetővé válnak. Digitális fizetéskor ugyanis a különféle szolgáltatók látják, rögzítik és tárolják a bankszámla információinkat, amelyek bekerülnek az őrzött adattárba. 

McKinsey vezető amerikai pénzügyi tanácsadó dicsérte a finneket, akiknek már eddig is sikerült jelentősen visszaszorítaniuk a készpénz használatát. A bankok és más fizetési szolgáltatók ugyanis kartellként működve drágábbá tették a készpénzt, ami csökkentette a papír- és érmepénz használatát. Kanadában, Norvégiában és Ausztráliában is vannak már e téren előrelépések. Haladunk a készpénz teljes felszámolása felé, hiszen egyre jobban terjed a bankkártyás fizetés, ami kényelmes, tiszta és biztonságos. Köztudott az is, hogy jelenleg az adókat is kizárólag csak átutalni lehet.
Viszont, ha a készpénzt teljesen kivonják a forgalomból, akkor többé nem lesz számla nélküli munkavégzés és áfacsalás sem. Egyelőre nem tudni, hogy mit terveznek azokkal, akiknek nincs elegendő bevételük, bankkártyájuk vagy bankszámlájuk. Vigyázó szemünket vessük tehát Indiára! Előbb-utóbb ki fog derülni, mit kotyvasztanak az ottani 'kísérleti laborban".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat